Осем трупа все още не са намерени след измамата с кремации в Клисура

Осем трупа все още не са намерени след измамата с кремации в Клисура
A A+ A++ A

Прокуратурата съобщи повече подробности за измамата с кремация в село Клисура.

Майката на обвиняемия Георги Енев била собственик на погребална агенция, регистрирана в град Банкя, но дейността реално се е осъществявала от сина ѝ, обясни Невена Заркова от Софийска районна прокуратура.

Формално през 2021 г. агенцията е прехвърлена на трето лице – жена, установена и разпитана по делото, но реално дейността на агенцията продължила да се осъществява от обвиняемия. Той е заплащал на жената парични суми, за да го подпомага за извършване на различни църковни ритуали , но реално тя не е запозната с дейността на агенцията.

Поради тези обстоятелства обвиняемият Енев е известен като „Гробаря“ в гр. Банкя. Те са били със съзнанието, че той е собственик на агенцията

В периода 8 януари 2020 до 13 май 2022 г. в гр. София и гр. Банкя обвиняемият, в условията на продължаващо престъпление, с 20 различни деяния, е заблудил 19 души, че ще извърши кремация на техни починали близки срещу заплащане. Общата сума възлиза на 28 230 лв., като най-малката платена сума е 780 лв., а най-голямата – 3500 лв.

След като получил сумата, той не извършвал кремация, а заравял труповете в нерегламентирано гробище в землището на Клисура.

Към момента са открити 12 от общо 20-те трупа, като 8 все още не са намерени.

В повечето от случаите той е предоставял урни, в които следвало да се намира праха на техните починали, като на голяма част от тях е заявявал изрично да не се отварят тези урни. Голяма част от тях са урноположени, затова не сме изследвали съдържанието им.

Той завява, че е работил с крематориумите в София и в Пловдив.

До труповете и останките се стига след показания на свидетел. След извършване на следствен експеримент, както и след разпита на други свидетели, които, присъствайки на погребение на същото гробище, са установили наличието на човешки останки – полузаровени, близо до мястото, където се е провеждал ритуалът.

Към момента разследването е приключило. Въпреки огромната практическа и правна сложно на делото - 22 тома, много бързо за 11 месеца наблюдаващият прокурор в СРП внесе обвинителен акт срещу обвиняемия за измама, като предстои съдебно следствие.

Установено е лицето, което реално е изкопавало гробните места, но то няма обвинение, тъй като е разпитан като свидетел на делото. При него липсва умисъл за престъпно деяние, той е просто гробар.

Телата на осем от тях не са открити все още, но се знае на кого са.

#Клисура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници