Кайсията – полезна за здравето и линията
Полезна колкото ябълката, крушата, портокала и дори повече, кайсията често се пренебрегва като плод. А всъщност тя е не само полезна за здравето, но и много подходяща по време на диета, съчетавайки важни за организма съставки и по-ниска калорийна стойност (в сравнение с други плодове). Три кайсии ви осигуряват около 50 калории.
Като друга положителна страна трябва да се отбележи и възможността кайсията да се консумира сурова или в плодови сладкиши и торти или сушена през цялата година.
Кайсията е добър източник на витамин А, С, Е, калий и желязо, както и на бета-каротин. 2-3 кайсии ще задоволят около 50% от дневната ви нужда от витамин А, с което се явяват изключително полезни за зрението ви. Кайсиите не съдържат мазнини, а около 20% от съдържащите се в тях въглехидрати са фибри, необходими за добро храносмилане. Значението им като имуностимулатор се дължи основно на съдържащите се в кайсиите антиоксиданти и ликопен.
Сушените кайсии се обработват, за да запазят свежия си цвят, поради което е възможно да предизвикат алергия у чувствителни хора. Необработените сушени кайсии имат значително по-тъмен цвят и могат да се открият в специализирани магазини.
Свежите кайсии не би трябвало да предизвикват алергия и затова се предлагат широко и при захранване на малки деца.
По материали на health.com и yahoo.com