Масови протести в Чехия срещу лидера на АНО Андрей Бабиш

Масови протести в Чехия срещу лидера на АНО Андрей Бабиш
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Десетки хиляди граждани на Чешката република излязоха по улиците на столицата Прага и няколко други града, за да изразят недоволството си от министъра на финансите и лидер на партията АНО Андрей Бабиш, и от държавния глава на страната – Милош Земан, предава Radio Praha, цитирано от Фокус.

Най-големият митинг се състоя в Прага, където близо 20 хил. души се събраха на площад „Венцеслас“ в центъра на града, откъдето призоваха Бабиш да напусне правителството. Организаторите на събитието предупредиха, че ще последват още протести, ако техните искания не бъдат изпълнени.

"Президентът няма право да пренебрегва Конституцията", заяви гражданският активист и организатор на митинга Сарка Фиалова. Протестиращите държаха плакати с надписи "Конституцията не е тоалетна хартия", предаде ТАСС.

Демонстрации се проведоха и в градовете Бърно, Пилзен, Либерец, Злин, където участие взеха над 7 хил. граждани. В отговор на демонстрациите Бабиш свика извънредно заседание на лидерите на политическите сили, членове на управляващата АНО.

Междувременно Бабиш категорично отхвърли обвиненията срещу него, наричйки ги политическа провокация преди изборите, насрочени за октомври т.г. в Камарата на депутатите.

Миналия петък премиерът Бохуслав Соботка предложи уволнението на Андрей Бабиш заради съмнения за корупция и необясними финансови сделки. Земан отказа да го направи, твърдейки, че подобна стъпка би била в нарушение на коалиционното споразумение.

 

#Милош Земан #Андрей Бабиш #Бохуслав Соботка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници