Започваме да работим за себе си във вторник

Започваме да работим за себе си във вторник
Нова телевизия
A A+ A++ A

Следващият вторник българите ще спрат да работят за държавата и ще продължат само за себе си. През тази година т.нар. Ден на свободата от правителството (Tax Freedom Day) се пада именно на 16 май, изчислиха от Института за пазарна икономика (ИПИ). Което означава, че през настоящата 2017 г. ще работим до тази дата, за да си платим данъците, предаде iNews.bg.

Специалистите отбелязват още, че през т.г. ще работим рекордно дълго, за да напълним държавната хазна – 136 дни от годината. През изминалата 2016 г., както и през предходната 2015 г., Денят на свободата от правителството у нас е бил с 3 дни по-рано – на 13 май. Също така за последните 6 години се забелязва и постоянна тенденция за нарастване на дните, през които българите работят за правителството. През 2011 г. Tax Freedom Day сме "празнували" на 25 април. На следващата година – на 3 май. След това на 9-и, през 2014 г. датата "се е върнала" с ден назад, а през 2015 и 2016 г. дните, в които работим за държавната хазна са се увеличили до 133 и съответно Денят на свободата от правителството е бил на 13 май.

През 2017 г. българите ще изработват средно по 261 млн. лв. за един календарен ден. В същото време консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 35 440 млн. лева. Това означава, че през текущата година ще са необходими почти 136 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове. Има два интересни нюанса спрямо тези 136 дни, които не бива да се забравят, отбелязват от ИПИ. За цели 10 дни през 2017 г. европейските данъкоплатци ще отменят българските, което отразява предвидените над 2.6 млрд. лв. помощи от ЕС. Освен това към дните може да добавим още 5 за отработване, които отразяват заложения дефицит от 1.3 млрд. лв. по консолидираната фискална програма.

Тези детайли са важни, но все пак ние се спираме именно на въпросните 136 дни и съответно датата 16 май, тъй като тя с най-голяма точност отчита преразпределението през приходната част на бюджета. Най-много дни през 2017 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни малко над 19 дни. За осигуровките ще ни е нужен пълен месец – 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

 

#данъци #работа #ИПИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?