И гръцките медици излизат на протести

И гръцките медици излизат на протести
Източник: YouTube
A A+ A++ A

48-часова стачка започват болничните лекари в Гърция срещу новите мерки за икономии, договорени от правителството с кредиторите на страната. Те се включват към стачката на журналисти и служители на фериботите, които започнаха вчера. Гърция спря днес, няма достъп до островите нито по въздух, нито по море, информира БНТ.

Днес за 4 часа стачкуват авиодиспечерите, това означава, че има отменени много полети. В Атина метрото ще се движи с почасово прекъсване. Градският транспорт също не се движи. Пълен хаос е по пътищата. Лекарите ще приемат само по спешност. Затворени остават магазини и аптеки, пише Труд.

Лекарите обвиняват правителството, че новите мерки не само ще доведат до орязване на пенсиите, но и до уволнения и съкращения в здравната система. Стачката в болниците съвпада с общата стачка на двете най-представителни синдикални централи в страната. Тридневните протести стават в момент, когато в парламента текат дебати по законопроекта с новите мерки за икономии.

В рамките на предварителното споразумение, постигнато с кредиторите в началото на месеца правителството прие да плати над 3 милиарда евро, като събере тези средства от съкращения на пенсии и от данъци. Законопроектът трябва да бъде гласуван утре, а окончателното споразумение по тези мерки трябва да бъде финализирано до срещата на Еврогрупата на 22-ри май.

"Правителството си затваря очите за разрушаването на гръцкото общество с третия меморандум (споразумението с международните кредитори), което изпълнява и религиозен фанатизъм", се казва в изявлението на Общата конфедерация на труда, предаде ТАСС.

Днес в Атина ще се проведат две демонстрации, а още две - в четвъртък, когато парламентът ще обсъди нов пакет от мерки за строгите икономии. Протестиращите ще се съберат в 18:30 ч. местно време на централния площад на гръцката столица, точно срещу сградата на парламента.

Новият законопроект предвижда серия от мерки, включително нови съкращения на заплатите и пенсиите през 2019 г., намаляването на социалните помощи и по-високи данъци. Проектът предвижда също възможност за масови уволнения на работници и служители.

Междувременно гръцката авиокомпания "Aegean Airlines" обяви отмяната на местни полети и смяна на часа на тръгване на 99 линии, включително и международни. Стигането до летището ще бъде възможно само с такси, допълват от РИА новости.

#Гърция #Еврогрупата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници