Башар Асад: Сирия е в истинско военно положение

Башар Асад: Сирия е в истинско военно положение
Президентът на Сирия отказва да признае народния бунт, който се милитаризира, за да отговори на репресиите, и го представя за тероризъм. Снимка: straight.com
A A+ A++ A

Сирия живее в „истинско положение на война“, която правителството е решено да спечели, заяви президентът Башар Асад, който вече 15 месеца е изправен пред удавения в кръв народен бунт.

„Живеем в истинско военно положение. Когато сме в положение на война, всичките ни политики и всички сектори трябва да бъдат поставени в служба на победата в тази война“, заяви Башар Асад, цитиран от официалната агенция САНА, пред министрите по време на първото заседание на новото сирийско правителство.

Президентът на Сирия, който рядко говори пред публика от март 2011 г. насам, отказва да признае народния бунт, който се милитаризира, за да отговори на репресиите, и го представя за тероризъм.

На 3 юни, по повод първата сесия на новия парламент, той заяви решимостта си да задуши съпротивата „независимо на каква цена“, въпреки растящата изолация на Сирия и санкциите на ЕС и САЩ.

Повече от 15 000 души, повечето цивилни, загинаха при репресиите и боевете между войници и бунтовници, според Сирийската обсерватория за човешките права.

Международната общност многократно изрази безпокойството си от затъването на Сирия в гражданска война.

Турция предупреди, че ще отвърне на всяко нарушение на нейната граница от Сирия след свалянето на 22 юни на неин боен самолет от сирийската противовъздушна отбрана, а НАТО определи инцидента като неприемлив и обяви солидарността си с Анкара след заседание в Брюксел.

САЩ заявиха, че дезертиранията от армията, боевете в близост до Дамаск и свалянето на турски самолет от Сирия са признаци, че „режимът Башар Асад отпуска бавно, твърде бавно, хватката, в която държи страната“.

#Сирия #Башар Асад #ЕС #САЩ #Турция #гражданска война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници