Цветовете от дъгата във вашата чиния

Цветовете от дъгата във вашата чиния
A A+ A++ A

Плодове и зеленчуци в най-различни цветове – каква по-добра възможност, за да осигурите на семейството си добро здраве и да намалите риска от развитие на рак, сърдечни заболявания, диабет, хипертония и други заболявания, свързани със съвременния начин на живот и хранене. Какво се крие зад цветовете на плодовете и зеленчуците?

Червено означава ликопен – антиоксидант с мощно противораково действие. Съдържащите го храни са ягоди, домати, череши, червено грозде, малини, къпини, диня, червени чушки.

Оранжево означава бета-каротин, който в организма се превръща във витамин А, необходим за очите и зрението. Съдържащите го храни са моркови, портокали, чушки, тиква, картофи.

Жълто означава каротеноиди и лутеин, полезни за очите и важни за превенцията на рака. Такива храни са пъпеш, царевица, зрял боб, грейпфрут, лимони, портокали, нектарини и папая.

Зелено означава лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, необходими за очите, костите и зъбите, а също и с известно значение в борбата с рака. Тези храни са тъмнозелените зеленчуци, целина, пъпеши и киви.

Синьо и лилаво означава флавоноиди – антоцианини и естествени феноли и полифеноли, с известно благоприятно действие за мозъка, паметта и сърдечно-съдовите промени, настъпващи с възрастта. Съдържащите ги храни са боровинки, червено зеле, черно грозде, стафиди.

Бяло означава алицин и селен, като и двете вещества са от значение за сърцето и превенцията на раковите заболявания. Съдържащите ги храни са банани, зрели круши, чесън, гъби, картофи.

По статия на National Resources Defense Council

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници