Борисов: Кирилицата е безспорен принос на България към световната култура

Борисов: Кирилицата е безспорен принос на България към световната култура
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е наш общ празник. Това заяви руският посланик у нас Анатолий Макаров след срещата си с премиера Бойко Борисов. „Празнуваме го тук, празнуваме го и в Москва. Вчера участвах във всичките ваши празненства”, каза на излизане Макаров, пише Труд.

„Обсъдихме и тази тема с премиера Борисов, като една от темите, които бяха заложени в нашия дневен ред. Ще направим всичко, за да може нашите отношения да са в най-доброто си състояние. Ние ще се стремим към това”, увери дипломатът. 

От своя страна премиерът Борисов коментира, че създаването на кирилицата е станала по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил. По време на разговора в Министерския съвет като области от взаимен интерес бяха посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно – на европейския газов хъб „Балкан“ и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ „Белене“, предаде БГНЕС.

На срещата премиерът Борисов постави пред посланик Макаров въпроса за изявлението на руския президент Владимир Путин относно славянската писменост, като обърна внимание, че подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани. Министър-председателят показа плакет на стара Плиска като припомни откъде тръгват основите на християнството по славянските земи. Борисов посочи и инвестициите, които българската държава прави за реставрацията на Голямата базилика, под чиито стени Климент и Ангеларий пишат първите книги на кирилица.

Премиерът напомни, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил. По думите на Борисов това е безспорен принос на България към европейската и световна култура. Той изтъкна, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация. Министър-председателят напомни, че това бе подчертано и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България, който го заяви пред президента Росен Плевнелиев на 29 април 2012 г. Посланик Макаров посочи, че лично е присъствал на тържествата по случай 24 май като знак от страна на руската държава за признателност към делото на братята Кирил и Методий. 

 

#кирилица #България #Русия #Владимир Путин #Бойко Борисов #Анатолий Макаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници