Нови 3 хасковски села с уран в питейната вода

Нови 3 хасковски села с уран в питейната вода
БНТ
A A+ A++ A

Нови 3 хасковски села с уран в питейната вода. Радиоактивният елемент е открит в чешмите на симеоновградски села Свирково и Дряново, както и в маджаровското село Бориславци. Въпреки че отклоненията са минимални водата е забранена за пиене и готвене. От април досега броят на населените места в Хасково , в които водата е опасна за здравето вече достигна 15.

От БАН увериха, че този петък - 9 юни, ще имаме окончателни резултати дали може водата да се пие или не може в Хасковско, данните за изотопите ще са ясни тогава, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, предаде БНТ. Той отбеляза, че е поискана и подкрепа от Световната здравна организация. Към СЗО се обърнахме за съдействие, вече имаме комуникация, очакваме отговора им, добави Кунчев.

Той обясни, че алфа активността налага задълбочаване на изследванията, за да разберем кои от изотопите предизвикват тази алфа активност.

Имаме подобни изследвания и в две други лаборатории, за да ускорим получаване на резултатите, заяви главният здравен инспектор.

Спадна нивото на алфа активност, но трябва да сме сигурни, затова чакаме резултатите, обясни още Кунчев.

Изграждат се и нови кладенци в Хасковско, но това е временно, понеже в най-засегнатите области като Хасковска, Ямболска и Пловдивска явно проблемът е траен, коментира главният здравен инспектор.

Там, където има проблем с урана, той може да се появи отново, просто трябва да се намери трайно решение, добави той.

#уран #Световна здравна организация #д-р Ангел Кунчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници