Алексей Навални влиза в затвора в Деня на Русия (СНИМКА)

Алексей Навални влиза в затвора в Деня на Русия (СНИМКА)
YouTube
A A+ A++ A

Руският опозиционер Алексей Навални беше арестуван, докато излизаше от дома си, за да се включи в протестите срещу корупцията във властта, които самият той организира, предаде iNews.bg.

За днес - Денят на Русия, в 187 града в страната са планирани протести, организирани от Алексей Навални. Сайтът на Навални, който предаваше директно протестите, беше спрян. В офиса на Фондацията за борба с корупцията, която той оглавява, е бил спрян и токът, съобщи Actualno.com.

В Twitter съпругата на Навални, която е заснела ареста му, съобщава, че плановете за провеждането на протеста в Москва не се променят. Той започва в 14:00 часа московско време на ул. "Тверска", която започва от сградата на Кремъл.

Никоя от руските медии не отразяваше протестите, които започнаха още в 07:00 часа сутринта московско време в някои градове на страната.

"Корумпираните ни забраняват на проведем пълноценен антикорупционен митинг в столицата. Кметството на Москва направи всичко, за да не може да наемем екрани и озвучаване…. Решението е просто  - отиваме да се разходим по ул. "Тверска" от 14.00 часа. Законът е изцяло на наша страна. Конституционният съд е на наша страна. Срещу нас са само мошениците и крадците, които смятат, че могат безнаказано да унижават гражданите и да ги лишават от правото им на законен протест", призова по-рано Навални.

"Да, ние сме готови за компромиси, но не сме готови за унижения. Това ще бъде мирна разходка, без агресия, без провокации, с руския флаг. Те мислят, че може да ни накарат да мълчим. Но времето на тишината отмина. Ние не сме безлика тълпа. Ние сме хора – имаме права. Имаме глас. Чуваме се в 187 градове в Русия. Това е повече, отколкото някога сме могли да си представим", написа опозиционният лидер в мрежата.

"Истинските патриоти излизат да отстояват истинското бъдеще на Русия, протестирайки срещу корупцията, защото с корупция бъдеще няма", призовават и негови подръжници.

Днешната протестна акция е втората такава от март 2016 г., организирана от Навални. Тогава той обяви намерението си да се кандидатира за президент на изборите през 2018 г., събирайки по улиците много нови поддръжници, спечелени благодарение на онлайн кампаниите си.

Според местни медии близо 3000 души са протестирали в сибирската столица Новосибирск - град с над 1 милион души население. По-малки събирания е имало и в градовете Красноярск, Казан, Томск, Владивосток и др.

Според руския сайт "OVD Info", към който има и гореща телефонна линия за задържани неправомерно по време на протестите, около 10 души са били задържани преди началото на протеста в столицата Москва, насрочен за 14.00 часа местно време (15 часа българско време).

#Алексей Навални

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници