Осъдиха родители, защото детето им починало от недохранване

Осъдиха родители, защото детето им починало от недохранване
БНТ
A A+ A++ A

Белгийски съд осъди на 6 месеца условно двойка от източнофламандския град Беверен, чието седеммесечно бебе умира от недохранване преди три години. Без да се консултират с лекар, родителите преценили, че детето им има непоносимост към лактоза и глутен и спрели да му дават нормално мляко и храна, отговаряща на неговата възраст. То получавало алтернативно мляко от киноа, овесени ядки и ориз. След четири месеца на този режим бебето починало от недохранване, предаде БНТ.

На 6 юни 2014 години седеммесечното момченце е докарано от родителите си безжизнено в спешното отделение на болницата. Лекарите не успяват да направят нищо, освен да констатират смъртта. Бебето било обезводнено и тежало 4,3 килограма.

От разследването става ясно, че то е било системно недохранвано. Според обвинителите при него никога не е била установявана непоносимост към лактоза или глутен, както твърдят родителите. Прокуратурата е поискала 18 месеца затвор за двойката, но адвокатът им е настоявал за по-лека присъда, защото двамата не са желаели смъртта на детето си. Съдът налага минималната присъда.

Микре Бутстрен - съдия в съда в Дендермонде: От друга страна е ясно, че обвиняемите вече са тежко наказани заради това, че трябва да прекарат остатъка от живота си със съзнанието, че са отговорни за смъртта на сина си, когото те истински обичат. Затова присъдата от 6 месеца условно е адекватна.

Според съда е обезпокоителна реакцията на лекаря-хомеопат, който час преди смъртта на бебето го преглежда, но заключава, че състоянието му не е критично. Той все пак препоръчва на родителите да го закарат в болница, но ги съветва първо да спрат в аптеката, за да купят хомеопатични лекарства.

Отлагането на посещението в болницата коства живота на сина им. Случаят отново разпали дебата в Белгия за ползата или вредата от алтернативната медицина и строго природосъобразния начин на живот.

#съд #бебе #недохранване #Белгия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници