ЦЕРН откри Божествената частица?

ЦЕРН откри Божествената частица?
Във вторник ЦЕРН публикува на сайта си видеозапис с дата 4 юли, в който говорителят Джо Инкандела обявява, че лабораторията е „наблюдавала нова частица“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) край Женева неволно обяви, че т.нар. Божия частица е била наблюдавана.

Тя е известна като хигс бозон и досега има теоретично допускане за съществуването й, но тя не е засичана на практика.

Във вторник ЦЕРН публикува на сайта си видеозапис с дата 4 юли, в който говорителят Джо Инкандела обявява, че лабораторията е „наблюдавала нова частица“.

След няколко часа записът бе свален от сайта и пресцентърът обясни, че това било техническа грешка, предаде „Дневник“.

Високопоставени учени трябва да представят в сряда последните открития в една от най-авангардните лаборатории в света и тоталното информационно затъмнение от последните седмици само засили спекулациите, че те ще обявят, че са открили т.нар. Божия частица.

В записа от вторник говорителят не споменава, че наблюдаваната нова частица е хигс бозон, а само заявява, че е необходима още работа.

„Имаме доста силни доказателства, че там има нещо. Но ще ни трябва още малко време“, казва Джо Инкандела.

В оттегленото от ЦЕРН видео той казва: „Можем да видим, че тя се разпада на два протона например, което ни казва, че е бозон (...) това е частица с маса около 100 пъти масата на протона и това е много значително. Това е най-масивната съществуваща частица, ако потвърдим това, което смятам, че ще направим. Това е нещо, което в крайна сметка може да е едно от най-големите открития на нов феномен в нашата област през последните 30-40 години след откриването на кварките“.

Говорител на ЦЕРН обясни, че пресцентърът е подготвил няколко видеозаписа и изтеклият в интернет е бил само един от тях.

Частицата е кръстена по името на Питър Хигс, физик от Университета на Единбург, който с 5 колеги допуска съществуването й през 1964 г.

Хигс бозон е най-търсената частица от съвременната физика, защото се смята, че с нея ще се докаже съществуването на т.нар. невидими енергийни полета, изпълващи вакуума в космоса.

Без нея, или без нещо, което да върши нейната работа, не би трябвало да има звезди, планети или живот във формата, в които ги познаваме.

#хигс бозон #протон #ЦЕРН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници