Стотици варненци окупират Общината заради Морската градина

Стотици варненци окупират Общината заради Морската градина
В края на протеста във вторник се стигна до сблъсъци и бяха арестувани четирима младежи, което възмути голяма част от протестиращите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 250 граждани се струпаха от ранните часове пред Община Варна, преди заседанието на Общинския съвет за Общия устройствен план (ОУП) на града.

Гражданите настояват да присъстват на заседанието, като част от тях бяха допуснати в залата с плакати.

Пред общината има много полиция, пропускателният режим е много строг и се извършва през три полицейски поста, предаде БГНЕС.

Новият устройствен план на Варна предвижда застрояване на над 62% от Морската градина. Част от градината ще се превърне в жилищен квартал, който вече се разпродавал.

Документът, който трябва да бъде одобрен от Общинския съвет, предизвика протестите на варненци.

„Става въпрос за над 62% от Морската градина. Това е частта от Шокъровия канал, включваща и зоологическата градина, до района, познат като „Почивка“, но в новия Общ устройствен план, в окончателния му вариант, се предвиждат отделни петна за застрояване“, обясни по БНР председателят на гражданското сдружение „Варна диша“ Славена Панайотова.

Опасенията са, че част от градината ще се превърне в жилищен квартал, а според експерта по медийни комуникации Арман Бабикян парцелите за него вече се продават на отбрани хора на атрактивни цени - между 50 ст. и 1,20 лв. на квадратен метър.

Славена Панайотова посочи още, че хората, които са срещу строителството, са готови да окупират общината, за да защитят градината.

Над 1000 души обсадиха площада и блокираха кръстовището пред Община Варна за почти един час във вторник вечерта.

Варненци излязоха на протест в защита на Морската градина и срещу предстоящото приемане на Общия устройствен план на Варна на сесията на Общинския съвет в сряда.

Бяха издигнати плакати, призоваващи „Варна, събуди се!“ и „Време за половинчати действия няма!“.

В края на протеста се стигна до сблъсъци и бяха арестувани четирима младежи, което възмути голяма част от протестиращите.

И на този протест, като и на „Орлов мост“ в столицата, имаше питка като символ на онова, което „сплотява българите открай време“.

Питката е същата, както питките, които бяха раздадени на протеста в София срещу промените в Закона за горите, защото протестите в София напълно подкрепят протеста в защита на Морската градина, обясниха протестиращите във Варна.

„Хлябът трябва да отиде при всички хора, а не само най-силните да заграбят най-големите парчета“, категорична бе участничка в протеста за Морската градина.

#„Орлов мост“ #Морска градина #протест #Общ устройствен план #ОУП #общински съвет #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници