Строителството в Морската градина във Варна окончателно забранено

Строителството в Морската градина във Варна окончателно забранено
Въоръжени с плакати граждани влязоха на обсъждането на ОУП на сесията на Общинския съвет в сряда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Общия устройствен план (ОУП) на Варна се въвежда категорична забрана за строителство на цялата територия на Морската градина, Аспаруховия парк и Ботаническата градина.

Решението, обявено от председателя на групата на общинските съоветници и областен координатор на ГЕРБ във Варна Иван Кортних, беше взето на заседанието на Общинския съвет във Варна в сряда, на което присъстваха и граждани, предаде БНР.

„И в София, и във Варна искаме ясни закони, които не позволяват злоупотреби. Искаме както градът не се смалява, така и Морската градина да не се смалява, да се щадят прилежащите гори за сметка на разрастването на града според новия Общ устройствен план. Искаме така да се управлява, че правилата да важат за всички, а не за определени хора. Искаме да са ясни законите, правилата и да не позволяват злоупотреби“, заявиха протестиращите.

Във вторник около хиляда души се събраха на мирен протест и насядаха по платното на едно от най-оживените кръстовища в града, точно пред сградата на Общината, и блокираха движението за около 40 минути.

„В новия Общ устройствен план се предвижда застрояване на около 62% от парка от Шокъровия канал до района, познат като „Почивка“, обясни председателят на гражданското сдружение „Варна диша“ Славена Панайотова.

Опасенията бяха, че част от градината ще се превърне в жилищен квартал, а според Арман Бабикян парцелите за него вече се продават на отбрани хора на атрактивни цени между 50 ст. и 1,20 лв. на квадратен метър.

#Варна #ОУП #Общ устройствен план #Морска градина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници