Протестиращи: ГЕРБ, ще ви удари ток на изборите

Протестиращи: ГЕРБ, ще ви удари ток на изборите
На демонстрацията под надслов „Цените скачат, властта пада“ пред Министерския съвет недоволни граждани поискаха замразяване на цените на тока за поне година и оставка на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Снимка: sxc.hu
A A+ A++ A

Протестиращи срещу шоковото поскъпване на електроенергията с 13% от 1 юли заплашиха управляващите, че „ще ги удари токът“ на следващите парламентарни избори.

На демонстрацията под надслов „Цените скачат, властта пада“ пред Министерския съвет недоволни граждани поискаха замразяване на цените на тока за поне година и оставка на шефа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Според тях през този период трябва да се преобразува целият енергиен сектор, да се развалят договорите с електроразпределителните дружества и да се подкрепят държавните компании.

Около 150-200 симпатизанти на ВМРО, „Атака“ и на граждански организации протестират срещу поскъпването на тока, природния газ и водата, предаде Дарик.

Протестиращите издигнаха плакати „Не министерски кресла, а електрически стол“, „ГЕРБ, ще ви удари ток след изборите“, „Бойко, ти си милиардер, народът - не!“ и „Бойко, ти си обикновен крадец“.

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов регулаторната комисия е позволила да се вдигне цената на тока само на частните компании, а не и на държавната АЕЦ.

Той смята също, че електроразпределителните дружества не са внасяли дивидент в размер на над 400 млн. лева през годините, с което са нарушили договорите си и това дава основание държавата да ги развали.

„Това увеличаване на тока е абсолютно спекулативно и необосновано и ще има крайно негативни последици и върху българските граждани, които ще трябва да плащат по-скъп ток. Това ще бъде смъртоносен удар за дребния и средния бизнес, който едва оцелява през последните 3-4 години“, добави Красимир Каракачанов.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров поиска оставката на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев и реформа на самата регулаторна комисия, за да може в нея да се включат и обществени организации, които да защитават интересите на хората.

Във вторник Ангел Семерджиев обяви, че няма да подаде оставка, защото не е чул достатъчно аргументи, които да го убедят.

Според Сидеров поскъпването е част от олигархичната политика на ГЕРБ.

„Това е част от политика, която облагодетелства чуждите монополисти – ЧЕЗ, Е.ОН, ЕВН, за които сме се изказвали много пъти, за които продължаваме да твърдим, че трябва да бъдат развалени договорите, както и също така олигархични производители на т.н. зелена енергия или зелен ток. Това са определени личности и кръгове, близки до властта“, смята още лидерът на „Атака“.

#ДКЕВР #Волен Сидеров #„Атака“ #Волен Сидеров #ВМРО #Красимир Каракачанов #Министерски съвет #протест #ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници