Забраняване на инвитро след смъртта на партньор, не е изцяло безсмислена

Забраняване на инвитро след смъртта на партньор, не е изцяло безсмислена
източник:wikipedia.bg
A A+ A++ A

„Наредбата, според която ембрионите, подготвени за инвитро процедура, трябва да бъдат унищожени след смъртта на единия партньор, не е изцяло безполезна”, заяви адвокат Стоян Ставру в студиото на „Тази сутрин”.

Вчера в bTV Новините ви разказахме за необичайния казус, при който една вдовица на практика е обречена да няма деца, тъй като съпругът й е починал по време на процедура инвитро, информира бТВ.

„Битката ни за дете започна преди около две години. Започнах лечение, изписаха ми хапчета, а юни месец трябваше да направим самото ин витро, но заради здравословен проблем трябваше да отложим самото инвитро”, пояснява Ася Йорданова.

Съпругът й умира на 13 юли при трудова злополука и тогава лекарят в клиниката за инвитро отказва да довърши започнатото и се позовава на „Наредба 28”.

Според наредбата след смъртта на някой от партньорите, генетичният материал трябва да бъде унищожен, дори когато приживе е дадено съгласие за извършване на подобна процедура.

„Става въпрос, че един човек не може да участва в репродуктивен акт след собствената си смърт. Но медицината вече позволява това”, пояснява Ставру.

 

#инвитро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници