Български лекар с нов по-евтин метод за инвитро

Български лекар с нов по-евтин метод за инвитро

pixabay

A A+ A++ A

Д-р Явор Владимиров и екипът му въвеждат нов метод за проследяване и контрол на яйчникова стимулация за инвитро лечение, с който се спестяват до 2000 лв. разходи.

"Аз и моят екип създадохме нов метод, чрез който да променим основното поведение в контрола на стимулацията, което се изразява с ултразвукови регулярни прегледи и взимане регулярно на кръв за изследване на хормони. Този метод дава възможност чувствително да бъдат намалени посещенията в клиниката. Може да бъде приложен при всички пациенти, при които предстои стимулация по инвитро лечение. Ползите са, че се намаляват медицинските разходи, пациентът ще редуцира и времето, което отделя за една инвитро процедура, стресът от честото взимане на кръв също ще бъде редуциран, така наречените не медицински разходи - пътуване, настаняване, хранене, чувствително ще бъдат намалени, ще се намали и рискът от ситуации като Ковид-19 за самия пациент. До 2000 лв. ще се спести с процедурата", коментира д-р Явор Владимиров в студиото на "България сутрин".

По думите му между 21% и 36% от хората не преминават към инвитро лечение, защото не могат да си го позволят. "Има и хора, които се спират от инвитро лечение, защото няма да имат възможност във времеви порядък да отделят 3, 4 или 5 дни", допълни д-р Владимиров.

Според него яйчниковият резерв в годините става все по-актуален като тема. "През последните 20 години се разработиха методи, при които можем да определим конкретно биологичната възраст на жената и да видим дали тя съвпада с астрономическата", посочи той.

Оказва се, че между 10% и 15% от резултатите при жените не са в унисон. "Човешкият род се променя и околната среда вече влияе негативно - стресът, начинът на хранене, бавно, но сигурно имат негативен ефект и той се трупа в поколенията. Има значение и наследствеността. Ако майката е влязла по-рано в менопауза, това може да се случи и при момичето", обясни д-р Владимиров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му инвитро технологията е основен метод за лечение на безплодие, все повече се развива и се достига до все по-голяма успеваемост.

"Новият метод се основава на четири основни компонента - оценка на яйчниковия резерв, изследване на хормоните в урината по време на стимулация, определяне на дела на фоликулярната функция и прилагане на специфичен протокол, с който да елиминираме риска от хиперстимулационен синдром", каза д-р Владимиров.

#инвитро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници