Какво предлага менюто на градовете в бъдеще?

Какво предлага менюто на градовете в бъдеще?
източник:pixabey.com
A A+ A++ A

Сочни лабораторно създадени пържоли и бургери от месо на растителна основа може скоро да изкушават заклетите месоядци, преглеждащи менютата на ресторантите в най-големите градове по света, тъй като производителите на храни проучват нови начини за изхранване на бързо растящото население.
 
Хората в развиващите се страни се стичат масово в градовете и силно повишеното търсенето на месо и млечни продукти ще извади на преден план въпроса за намирането на високопротеинови алтернативи, които не замърсяват сериозно околната среда, посочват експерти.
 
Храната на бъдещето, на фона на нашето задълбочаващо се урбанизиране, ще продължи да бъде месото, но няма да е месо, което е продукт на индустриализираното животновъдство, посочи Брус Фридрих, изпълнителен директор на вашингтонския институт Good Food.
 
Това ще бъде месо, направено от растения и ще бъде месо, отгледано в заводи без фермери и кланици, допълни Фрийдрих, който изчислява, че традиционното месо ще изчезне в страните с високи доходи до 2050 година.
 
Други прогнозират, че буболечки и високопротеинови водорасли като спирулина ще бъдат сред водещите храни на бъдещето наред с риба, отглеждана в дълбокоморски ферми или обширни градски халета.

Според Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) е необходим скок с 50 % на селскостопанското производство, за да се изхранва близо 10-милиардното население към 2050 година и това на фона на щетите, които климатичните промени нанасят.
 
При това положение по-очевидното решение може би е намаляване на калориите и животинските протеини в хранителния режим на богатите хора, увеличаване на ефективността на селското стопанство и намаляване с една трета на пилеенето на храни.
 
Около 80% от всички селскостопански земи са заети с пасища или на тях се отглеждат храни за животни, посочва ФАО. Освен това животновъдството използва 10% от световната чиста вода, като същевременно отделя метан и други газове, предизвикващи парников ефект, и причинява обезлесяване в големи мащаби.
 
Да бъдем добри с животните
 
Няколко компании се надпреварват в разработването на технология, която може драстично да намали цената на т.нар. "култивирано" или "чисто" месо, което е отгледано от клетки, взети от живи животни.
 
Те казват, че в крайна сметка би могло да се произвежда в градски "пивоварни", като ще струва по-малко от истинското месо и ще се използва 99% по-малко земя.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници