Поне 8 са жертвите на урагана "Ирма" на остров Сен Мартен

Поне 8 са жертвите на урагана "Ирма" на остров Сен Мартен
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Най-малко 8 души са загинали, а поне 21 са ранени в резултат на невиждания ураган "Ирма", преминал през карибския остров Сен Мартен, съобщиха парамедици от френската част на острова. Последните данни дава полковник Венсан Боашар – началник на службата за обществена безопасност, който актуализира информацията за броя на жертвите, съобщава БНТ.

Ураганът прекъсна електричеството във френските отвъдморски територии. Има наводнения и разрушения в префектура Сен Мартен, а много покриви са отнесени. Връзката с острова се осъществява само с военни комуникационни средства.

"Ирма" достигна петата най-висока степен и се смята за най-мощния ураган в Атлантика през последното десетилетие. Инфраструктурата и летището в холандската част на карибския остров са разрушени от урагана , но френската аерогара работи, съобщи френският вътрешен министър Жерар Колон.

Специалистите смятат, че ураганът "Ирма" е по-силен от "Харви", който в края на август опустоши крайбрежието на американския щат Тексас и предизвика катастрофални наводнения.

Остров Свети Мартин (на френски: Сен Мартен, на нидерландски: Синт Мартен) е от групата Малки Антили в североизточната част на Карибите, на около 300 км. (190 мили), източно от Пуерто Рико. Той е сред най-малките острови, разделен между 2 държави. Разделението става през 1648 година.

Островът е с обща площ 87 квадратни километра и е разделен приблизително 60% /40% между Франция (53 кв. км) и Кралство Нидерландия (34 кв. км).

Холандският флот публикува днес в официалния си профил в туитър щетите, които ураганът нанесе в холандската част.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници