Полицията затвори училища, в които трябва да има секции за допитването в Каталуния

Полицията затвори училища, в които трябва да има секции за допитването в Каталуния
A A+ A++ A

Испанската полиция съобщи, че 1300 от общо 2315-те училища, в които в неделя е предвидено да има секции за гласуване на референдума за независимост на Каталуния, са затворени от полицията. 163 училища със секции са окупирани от семейства, които се опитват по този начин да осигурят възможност за гласуване, предаде Ройтерс.Испанската полиция е заела комуникационния център на каталунското правителство в центъра на Барселона, за да не допусне електронно гласуване. Полицията действа в изпълнение на заповедта на върховния съд на Каталуния, който освен това вчера поиска от Гугъл да изтрие свое приложение, съдържащо информация, къде може да се гласува утре.Мадрид обяви референдума за незаконен и заяви, че няма да допусне той да се проведе. Днес хиляди хора, носещи испански знамена, демонстрираха по улиците на испанската столица, за да защитят единството на Испания. Демонстрантите се събраха на площад "Сибелес" в самия център на града, по призива на консервативната Фондация за защита на испанската нация, предаде Франс прес.
Някои дори скандираха "Пучдемон в затвора". Карлес Пучдемон оглавява сепаратисткото каталунско правителство, което отправя предизвикателство към централните власти и испанското правосъдие, организирайки на 1 октомври референдум, който бе забранен като противоконституционен, припомня АФП.

В интервю за Асошиейтед прес испанският външен министър Алфонсо Дастис заяви, че планът на регионалното каталунско правителство да проведе в неделя референдум за независимост е подигравка с демокрацията. Дастис обвини правителството на Пучдемон, че се опитва да наложи система, противоречаща на целите и идеалите на ЕС./dariknews.bg/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино