Швеция плаща за купуване на електрически велосипед

Швеция плаща за купуване на електрически велосипед
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Когато есента напомни за себе си с по-ниски температури и дъжд, традиционната нагласа е велосипедите да се "зазимяват". Не и в Швеция. Там правят тъкмо обратното. Държавата ще субсидира всеки гражданин, решил да закупи електрически велосипед през следващите три години. За целта вече са отделени 35 милиона евро. Предвидени са оща два бюджетни транша за следващите две години, информора БНТ.

Инициативата следва мащабна програма за превръщането на малките електрически превозни средства в част от обществения и личния транспорт по улиците на шведските градове. Подобни инициативи вече имат ефект във Франция, Испания, Италия, Великобритания,Австрия, Холандия и Норвегия. Френската субсидия е фиксирана в размер на 200 евро, а в Осло 1200 долара безвъзмездна помощ са гарантирани при покупката на всяко карго електрическо колело.

В Стокхолм използването на товарни електрически велосипеди също е подпомагано финансово от властите. Дори в студ и сняг тези велосипеди доказват достойнствата си при пренос на стоки по улиците на града. Тригодишната държавна субсидия, обаче, има за цел да разшири кръга на елекрическите велосипеди, като покрива 25 процента от всяка покупка над хиляда евро. Първите кандидати вече са получили одобрение и ще могат да се възползват от намалението още от януари 2018-та. Стимулът със сигурност ще изкара много велосипедисти по добре развитата инфраструктура на шведските градове.

В основата на инициативата е най-голямата шведска велосипедна асоциация. Нейните очаквания са субсидията за електрически колела да увеличи не само броя на велосипедистите, но и разстоянията, изминавани от тях. Опитът в съседни страни показва, че пробегът в градовете на седмица се е увеличил средно с 12 до 18 километра при въвеждане на субсидиите. Качеството на въздуха, разбира се, се подобрява, като самите колоездачи не са принудени да пълнят дробовете си с дизелови или бензинови изпарения при всяко вдишване.


Споменатите по-горе страни са извървели своя път до преоткриването на велосипеда с електрическо подпомагане. Хубавото е, че и в България тези велосипеди вече не са чужди на движението по улиците.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници