Гняв на народа, уволнения и траур след наводненията в Русия

Гняв на народа, уволнения и траур след наводненията в Русия
171 души загинаха в нощта срещу 7 юли, когато водната стихия заля около 5000 жилищни сгради в градовете Геленджик, Кримск, Новоросийск и в редица села в Краснодарски край. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Руските власти не са успели както трябва да предупредят жителите на Краснодарския край за наводненията, които отнеха живота на 171 души, призна министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков.

Изявлението му засили гнева на хората, предизвикан от действията за справяне с бедствието и подсилен от широко разпространеното недоверие към правителството, предават АП и БТА.

Всички руски издания в понеделник единодушно се обединиха около тезата, че небрежността на местните власти в Краснодарския край е довела до толкова много жертви на наводненията в областта.

171 души загинаха в нощта срещу 7 юли, когато водната стихия заля около 5000 жилищни сгради в градовете Геленджик, Кримск, Новоросийск и в редица села в Краснодарския край.

Близо 35 000 души са засегнати от наводненията, а 584 души са потърсили медицинска помощ, в това число 83 деца. В неизвестност все още остават 17 души.

В понеделник, 9 юли, в Русия е обявен ден на национален траур. В Кримск семействата на загиналите в наводненията започнаха да погребват близките си.

Министерството на извънредните ситуации обяви, че е издало предупреждение под формата на текстови съобщения, но местни жители заявиха, че не са получили такива.

Владимир Пучков призна под натиск, че съобщенията не са стигнали навреме до всички.

В същото време губернаторът на Краснодарския край Александър Ткачов уволни ръководителите на град Кримск и на Кримския район, предаде Интерфакс, цитирана от „Фокус“.

„Доказано е, че ръководството на района е било предупредено, че има опасност от наводнение минимум 3 часа преди водната стихия да залее всичко. При това положение ръководителят на района и кметът на града трябва да бъдат освободени от длъжност“, се посочва в изявление на Ткачов.

Съболезнователни писма до президента Владимир Путин, премиера Дмитрий Медведев и председателите на Съвета на федерацията и на Държавната Дума на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко и Сергей Наришкин изпратиха държавният глава Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

#Русия #Краснодарския край #Владимир Пучков #Геленджик #Кримск #Новоросийск #наводнения #национален траур #Владимир Путин #президент #Дмитрий Медведев #премиер #Държавната дума #Руската федерация #Валентина Матвиенко #Сергей Наришкин #Росен Плевнелиев #министър-председател #Бойко Борисов #Цецка Цачева #Народното събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници