Плащанията на ръка, отново на дневен план

Плащанията на ръка, отново на дневен план
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Министерски съвет отново предлага плащанията в брой в страната да бъдат ограничени от 10 хил. на 5000 лв. Идеята е да бъде въведен нормативно регламентиран праг.

От правителството обясняват, че промяната „цели намаляване на сивата икономика и е в съответствие с наложилата се практика в другите държави членки на ЕС, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро.” Предложението предвижда ограничението да се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането.

Според управляващите мярката ще стимулира текущото отразяване на паричните потоци чрез първични счетоводни документи и ще способства за минимизиране на разплащанията в брой по сделки между лицата, участници в стопанския оборот. По отношение на икономическите оператори и на гражданите не се очаква увеличение на административната тежест, съответно по отношение на администрацията не се очаква увеличение на разходите за администриране на предложената промяна.

На 20 юли депутатите не приеха предложение плащането в брой да бъде намалено драстично от сегашните 10 хил. лв. Това щеше да стане поетапно, като първата стъпка щеше бъде направена още от 1 август, когато кешовите плащания щяха да бъдат ограничени до 5 хил. лв. От 1 януари 2018 г. таванът щеше да е до 3 хил. лв., а година по-късно щеше да е намален на 1000 лв.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници