Съдът пусна от ареста Йоан Матев

Съдът пусна от ареста Йоан Матев
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Софийският градски съд пусна от ареста Йоан Матев, обвинен в убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина преди повече от две години. Съдът наложи мярка "Подписка" на Матев. Обвинителен акт срещу Матев все още не е внесен в съда, а максималният 8-месечен срок, в който той може да остане в ареста, изтече.
 
При тежки престъпления, които предвиждат лишаване от свобода от 15 и повече години, срокът може да бъде удължен до година и половина. Според съда обаче по време на убийството Матев е бил непълнолетен, което предвижда по-леко наказание и срокът не може да бъде удължаван. Решението не е окончателно и ще бъде обжалвано от прокуратурата пред Апелативния съд следващия вторник. Дотогава Матев остава в ареста.

Георги Игнатов беше намерен убит с нож на 2 юни 2015 година на пейка в Борисовата градина. Дълго време полицията се опитваше да намери извършителя. Камери в района заснеха как от мястото бяга момче. Кадрите дори бяха изпратени в чужбина за обработка.

За разкриване на убийството са проверени над 400 души. Матев попаднал в полезрението на разследващите половин година преди задържането му и с течение на времето се превърнал в основен заподозрян. Той бе арестуван през февруари тази година.

При разпит ден преди задържането на Матев свидетел потвърдил самоличността му и посочил мястото, където е скрит ножът, с който е извършено престъплението. Смята се, че мотивът за убийството е грабеж.

Според съдебнo-медицинска експертиза ножът пасва на прободната рана на Игнатов. ДНК експертиза обаче не е могла да се направи, тъй като по ножа не са били открити биологични следи.

Адвокатът на Йоан Матев посочи, че няма категорични доказателства, че именно клиентът му е извършил престъплението.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници