НАТО изпраща още войски в Афганистан

НАТО изпраща още войски в Афганистан
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Съюзниците от НАТО се очаква да постигнат съгласие в четвъртък да увеличат с 3 000 души персонала на военните части за мисията за обучение на Алианса в Афганистан, съобщава генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс.

Около половината от допълнителните войски идват от Съединените щати, а другата половина от съюзниците от НАТО и страните партньори, които не са членки на НАТО, допълва Столтенберг.

"Решихме да увеличим броя на войските ... за да помогнем на афганистанците да преодолеят застой", съобщи Столтенберг на пресконференция преди среща на министрите на отбраната на алианса по-късно тази седмица.

Той подчертава, че войниците няма да имат бойни задачи, но ще бъдат част от съветващата и подпомагаща мисия, наречена "Решителна подкрепа".

Командуващият на "Решителна подкрепа", Джон Никълсън от САЩ и командващ на американските сили в Афганистан, призова за повече войски през февруари, заявявайки, че още няколко хиляди войници биха подпомогнали за отслабване на силите на талибаните и други ислямистки бойци.

Приносът на НАТО ще подпомогне "Решителна подкрепа", която изгражда армията и военновъздушните сили на Афганистан, добавя Столтенберг.

Според нова стратегия, обявена от президента на САЩ Доналд Тръмп, секретарят на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви през септември, че в Афганистан ще бъдат допълнително разположени повече от 3000 войници от САЩ.Официалните представители на НАТО отказват да обсъждат детайли за военните части и вероятно войските на САЩ ще бъдат разделени между мисията за обучение и ръководената от САЩ антитерористична мисия в Афганистан.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници