Румен Радев иска България да стане регионален център на УНИЦЕФ

Румен Радев иска България да стане регионален център на УНИЦЕФ
A A+ A++ A

България има амбицията да се превърне в регионален център на УНИЦЕФ. Това заяви президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с представителя на УНИЦЕФ за страната ни Мария Хесус Конде по повод Световния ден на детето - 20 ноември, обявен от ООН през 1954 г.

Страната ни иска да сподели своя опит за защита на правата на децата с държавите от Централна и Източна Европа, обясни президентът. По време на разговора беше подчертан постигнатият напредък по отношение на процеса по деинституционализация на социалните услуги за деца, лишени от родителска грижа - за мерките за защита на правата на децата през изминалите десет години.

Мария Хесус Конде представи новата Програма за партньорство между УНИЦЕФ и Правителството на Република България. Тя заяви, че през месец януари 2018 г. ще бъде одобрен план за действие за изпълнение на Програмата.

Информационните технологии и интернет общуването са част от съвременния процес на социализация на децата. Това изисква и адекватно законодателство и ефективно наказателно преследване на хората, които използват интернет за извършването на престъпления срещу деца и младежи, категорични бяха Радев и Конде.

Дигитализацията е една от важните теми на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС и тази тема ще бъде във фокуса на сътрудничеството на страната и УНИЦЕФ, подчерта държавният глава.

Президентската институция подкрепя действията на УНИЦЕФ за създаване на комплексен подход за справяне с проявите на агресия в училище. В него ще участват както родителите и учителите, така и самите ученици, обясни Радев.

 


 

 

 

Според Мария Хесус Конде социалните проблеми в едно общество неизбежно се отразяват върху поведението на децата. Това налага общи усилия от цялата образователна общност - институции, родители и ученици, както и неправителствените организации.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите