Чолаков влезе във ВАС с ключ за вратата към доверието

Чолаков влезе във ВАС с ключ за вратата към доверието
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Новоизбраният председател на ВАС Георги Чолаков встъпи в длъжност на официална церемония. На нея присъстваха правосъдният министър Цецка Цачева, председателят на ВКС Лозан Панов, председателят на правната комисия Данаил Кирилов, председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев, Владислав Славов от Съюз на юристите, бившият правосъден министър Диана Ковачева, Теодора Точкова - шеф на ИВСС, главният прокурор Сотир Цацаров, представляващият ВСС Боян Магдалинчев, кметът на София Йорданка Фандъкова, членове на ВСС, съдии, гости.

Церемонията откри вече бившият председател Георги Колев, който заяви, че когато е встъпил в длъжност преди 7 години , задачата пред него е била утвърждаване на административното правосъдие. Сега това се е случило и административното правосъдие е на много високо равнище.

Колев отбеляза, че следващият председател трябва да утвърди това, което вече е постигнато.

Доверието е нещо, което трябва да се пази и утвърждава, категоричен беше Колев.

По думите му главната задача пред Чолаков е утвърждаване на административното правосъдие и издигане на неговата роля.

Георги Колев връчи на Чолаков личен подарък - ключ, по думите му, към вратата на доверието.

Георги Чолаков от своя страна заяви, че не си е представял, че 25 години след церемонията по завършване на юридическото си образование ще положи клетва като председател на ВАС.

В словото си той отбеляза, че е важно да се отстоява правото, справедливостта.

Той беше категоричен, че не разделя колегите си на тези, които са го подкрепили, и другите.

Справедливост, прозрачност и достъпност, така Чолаков очерта вижданията си за работата на съда. Като основен принцип той изтъкна гарантиране на независимостта на съдиите.

Целта на ВАС е да се развива и усъвършенства качественото административно правосъдие.

"Ще работя съдът да се утвърди като институция с висока степен на доверие", заяви още новият шеф на ВАС.

Нещата, върху които Чолаков ще положи най-много усилия, са преодоляване на натовареността на съдиите и въвеждане на електронно правосъдие. Най-трудното тепърва предстои, отбеляза той.

След края на речта си Чолаков поднесе златната значка на ВАС на Георги Колев.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева поздрави Чолаков с встъпването в длъжност. Тя подчерта важната роля на ВАС за изграждане на демокрацията. Цачева пожела на Чолаков да отстоява авторитета на съда и колегите си.

Главният прокурор Сотир Цацаров засвидетелства уважение и респект към труда на всички в сградата.

"Г-н Колев мисля, че не ви беше леко. Мисля, че се справихте. За това приемете от мен съвсем приятелски и колегиално, благодаря. Г- н Чолаков, мисля, че и на вас няма да ви е леко, но и вие ще се справите. Желая ви кураж, желая ви здраве, желая ви да следвате това, което сте набелязали като свои цели,без да се вслушвате в онова, което от страни създава обикновено един вреден шум, който малко или много обезценява винаги или поне се стреми да обезцени работата на съдебната система", заяви Цацаров.

Колев получи личен почетен знак първа степен на съдийската колегия на ВСС от представляващият Боян Магфалинчев. Той му подари и листчето от табелката от заседанията на ВСС, където името му е изписано като "Ковев".

Константин Пенчев от КС заяви, че едно от големите предизвикателства пред Чолаков е да се реши проблемът с прекомерната натовареност на този съд. От името на президента Румен Радев поздравителен адрес изчете проф. Емилия Друмева. Поздравителен адрес имаше и от името на вътрешния министър и вицепремиер по правосъдната реформа Екатерина Захариева.

Церемонията завърши с водосвет, отслужен от митрополит Антоний.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници