Ковачева: ВСС да преразгледа решението си за съдия Тодорова

Ковачева: ВСС да преразгледа решението си за съдия Тодорова
Според министъра има твърде малко случаи на уволнени съдии заради забавени дела и ВСС трябва да прецени дали решението му е обективно. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да преразгледа решението си за дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова от четвъртък, препоръча министърът на правосъдието Диана Ковачева.

Според министъра има твърде малко случаи на уволнени съдии заради забавени дела и ВСС трябва да прецени дали решението му е обективно, предаде „Фокус“.

„Няма спор, че има извършени нарушения, свързани със забавено правосъдие. За миналата година има един такъв случай. Била е уволнена съдийка за 20 забавени дела, но нарушенията не са били толкова сериозни. Аршинът, с който се мери, не е еднакъв“, категорична е Диана Ковачева.

По думите й безспорно са извършени тежки нарушения, свързани със забавено правосъдие, но има спор дали наказанието на Мирослава Тодорова е обективно и съразмерно с извършените от нея нарушения.

„Има спор и дали има последователна дисциплинарна практика от ВСС за наказанието“, допълни Диана Ковачева.

Правосъдният министър е направила справка, според която констатира, че „не се мери с еднакъв аршин и може би е добре ВСС да преосмисли решението си и да намери начин да го преразгледа“.

„Решението беше взето без дебат, дебатът във ВСС не се състоя“, подчерта още Диана Ковачева и поздрави съдиите за активната им позиция в случая.

Тя ги призова да използват повода, за да поставят проблема с прекомерната си натовареност, защото това е отговорност на ВСС.

#ВСС #Мирослава Тодорова #Диана Ковачева #дисциплинарно уволнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници