Цветанов отрече да има персонална намеса в решенията на ВСС

Цветанов отрече да има персонална намеса в решенията на ВСС
Пред депутатите в Народното събрание Цветан Цветанов обяви, че дисциплинарното уволнение на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова може да се тълкува като провокация. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов категорично отрече да има персонална намеса в решенията на Висшия съдебен съвет.

Пред депутатите в Народното събрание той обяви, че дисциплинарното уволнение на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова може да се тълкува като провокация, предаде БНР.

Цветан Цветанов подчерта, че всички трябва да са равни пред закона и когато някой допусне нарушение, институцията, в която работи, трябва да предприеме адекватни мерки.

Вътрешният министър уточни, че няма представа как ще реагира Европейската комисия на това събитие, и допълни, че не би искал да коментира в конкретика решението на ВСС.

„Всеки, който е нарушил срокове, с което е възпрепятствал обективното и справедливо раздаване, смятам, че е задължение на всяка институция, със съответните контролни органи и дисциплинарни производства, да бъдат предприемани действия, с които да се представи институцията в адекватен вид“, заяви Цветан Цветанов.

Министърът потвърди, че няма личен конфликт с Мирослава Тодорова, която заведе дело срещу него за клевета.

„Знаете много добре, че има дело, прекратено от Апелативния съд, защото 4 години и 9 месеца, доколкото си спомням, бяха забавени мотивите, а ставаше въпрос за отвличане. Не знам в коя институция ръководен служител или служител, който е на висока позиция, би притиснал деловодителя да отчита, че е предал своите задачи, които имал да изпълнява, в случая мотивите, а всъщност те да не са предадени. Представете си за какво става на въпрос“, подчерта той.

Цветан Цветанов заяви също, че за 20 години съдебната система е била жертва на политически натиск и липса на справедливост, и призова да има ефективност в борбата срещу тежката организирана престъпност, която била проникнала във всички политически партии.

„Защото, уважаеми дами и господа народни представители, ако имахме тази справедливост от българския съд, щяхме да имаме осъдени по „Сапио“, щяхме да имаме осъдени по „Балкан“, щяхме да имаме осъдени по „Кремиковци“ и по фалиралите банки през тези двайсет години“, категоричен беше министърът.

„Синята коалиция“ видя в изказването на Цветан Цветанов провокация и предупреди, че управляващите ще доразрушат българската съдебна система и това ще се отрази негативно на образа на нашата страна.

„Вие сте човекът, носител на омраза. То личи по начина, по който говорите, по агресията, която излъчвате, по лъжите, с които си служите. Аз нямам нужда да мразя някого, за да защитавам принципни позиции“, заяви съпредседателят на групата на „Синята коалиция“ Иван Костов.

В декларация от парламентарната трибуна депутатите от ДПС настояха обществеността да получи информация и поименен списък на всички съдии, в който да се огласи броят на просрочените дела и срокът на тяхното просрочване.

Според Лютви Местан така ще се прецени дали Мирослава Тодорова е „най-съгрешилият съдия“ и ще стане ясно дали решението на ВСС е принципно или избирателно.

От „Коалиция за България“ подкрепиха идеята.

„Нека да има повече прозрачност, включително, ако трябва да се отмени онзи текст от Закона за съдебната власт, който постановява, че не бива да се изнасят факти от дисциплинарните производства, докато те са висящи“, призова Михаил Миков.

#Цветан Цветанов #ВСС #Мирослава Тодорова #Съюз на съдиите #дисциплинарно уволнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници