Как отпразнува света Нова година

Как отпразнува света Нова година
A A+ A++ A

Френската столица посрещна Новата година с фойерверки и пиротехническо шоу край Триумфалната арка, предадоха Франс прес и ДПА. Стотици хиляди посетители се събраха на булеварда "Шанз-елизе", за да посрещнат Новата година.
 
След няколко нападения във Франция, привлекли общественото внимание, властите не поемаха рискове. В цялата страна бяха взети засилени мерки за сигурност. Патрулираха около 99 000 войници и полицаи. Чантите на празнуващите бяха проверявани, преди да бъдат допуснати на булевард "Шанз-елизе", където бяха разположени бариери, за да предотвратят нападения с превозни средства.В речта си за Новата година френският президент Еманюел Макрон призова европейците да подкрепят неговия проект за континента. Френският държавен глава е разработил програма за засилване на европейската интеграция, включително създаването на европейски министри по бюджета и финансите, припомня ДПА.
"Имам нужда от вашата решимост, за да постигнем заедно този европейски ренесанс и да не отстъпваме повече територия на националистите или скептиците", подчерта той. "Трябва да преоткрием европейските амбиции", добави Макрон.Френският президент заяви също, че 2018 г. ще бъде от жизненоважно значение за Франция, Европа и света, предаде Асошиейтед прес. Той добави, че иска да спечели борбата срещу ислямския екстремизъм в Сирия, Африка и в собствената си страна.В новогодишното си обръщение италианският президент Серджо Матарела призова политическите партии да дават реалистични обещания за справяне с икономическите проблеми на страната, особено безработицата. През март тази година предстоят парламентарни избори, припомня Ройтерс.
 
В новогодишното си телевизионно обръщение полският президент Анджей Дуда от своя страна подкани сънародниците си през 2018 г. да помогнат за оформянето на Конституцията на страната. Той планира референдум за промяна на основния закон тази година с аргумента, че сегашните разпоредби не отговарят на изискванията на съвременния свят.
 
През 2018 г. Полша отбелязва 100-годишнината от възстановяването на държавността си, отбелязва АП. Десетки хиляди поляци се събраха на концерти на открито във Варшава и други градове.В новогодишното си обръщение датската кралица Маргрете Втора подкани поданиците си да не се стесняват да се занимават с неща, които им носят радост, дори и за околните те да са загуба на време, предаде ТАСС. По мнението на кралицата подобни хобита "дават храна за въображението, което стимулира ума, разширявайки границите на нашия свят". Като примери, които може да подхождат на различни хора, тя посочи разходките по плажа, книги и сериали.
 
Хиляди граждани на Уганда се събраха в църквите в страната, за да отбележат края на 2017 година. Известно е, че по време на подобни шумни събития някои проповедници правят съмнителни предсказания, отбелязва АП. Мнозина угандийци обаче предпочитат разходките по плажа, или да слушат музиката на поп-звезди.
Полицията предупреди празнуващите да не горят автомобилни гуми, като се позова на причини. свързани със сигурността. Мнозина угандийци, особено в бедните селски райони, не могат да си позволят фойерверки.
 
Десетки филипинци бяха ранени от фойерверки при едни от най-шумните празненства в Азия. Президентът Родриго Дутерте подписа указ, ограничаващ използването на фойерверки само на определени места, като близо до молове и паркове. Много филипинци, повлияни от китайските традиции, вярват, че шумното посрещане на Нова година помага за прогонването на злото и лошия късмет. Те обаче довеждат това суеверие до екстремни прояви, като взривявят опасно големи фойерверки и стрелят с огнестрелно оръжие във въздуха, въпреки опасността да бъдат арестувани.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници