Граждански организации обсъждат Истанбулската конвенция

Граждански организации обсъждат Истанбулската конвенция
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Над 140 граждански организации са се записали за участие в обществената дискусия за Истанбулската конвенция, която се провежда в Софийския университет по инициатива на председателя на парламента Цвета Караянчева.Интересът към общественото обсъждане е огромен, а дискусията преминава емоционално, предаде БНТ.

В началото на обсъждането министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви пред присъстващите в залата, че конвенцията създава цялостна правна рамка за защита на жените и момичетата от насилие във всичките му форми. По повод на резервите към документа, че ще отвори вратички за признаване на еднополовите бракове тя заяви, че българската Конституция не позволява това.

Цачева уточни, че Конституцията не позволява да се признават браковете между две лица от един пол, сключени в друга държава.
 
Омбудсманът Мая Манолова акцентира, че насилието над жени у нас е драстично. Тя цитира данни на неправителствени организации, според които всяка четвърта българска жена е жертва на насилие, т.е. 1 млн. български жени са обект на насилие.

Според обществения ни защитник България няма ефективно и действащо законодателство срещу насилието над жени. По думите й държавата дори е абдикирала от проблема. Според Манолова има видове насилие, които дори не са криминализирани - като психическо насилие и принудителни бракове. Тя призова конвенцията да бъде приета, но да бъде ратифицирана с тълкувателна декларация заради резервите в обществото.
 
Старозагорският митрополит Киприян представи позицията на Светия синод, а тя е конвенцията да не бъде ратифицирана от Народното събрание. Още вчера Българската православна църква се обяви срещу приемането на Истанбулската конвенция у нас.

Днес пред Народното събрание се организираха две демонстрации - в подкрепа и против ратифицирането на документа.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници