Лазар Груев: Никой не спечели от уволнението на Тодорова

Лазар Груев: Никой не спечели от уволнението на Тодорова
Според Груев почти всички са загубили от уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Снимка: „Правен свят“
A A+ A++ A

Никой не е спечелил от уволнението на съдия Мирослава Тодорова, смята председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев.

„Почти никой не спечели и почти всички загубиха от уволнението на съдия Мирослава Тодорова“, заяви Груев по време на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет, посветено на практиките при налагане на дисциплинарни наказания, предаде Дарик.

Дискутирани бяха и проблемите с голямата натовареност на съдиите в страната.

Заседанието на ВСС е свикано от правосъдния министър Диана Ковачева. Единствената точка в дневния ред е свързана с обсъждане на дисциплинарната практика при налагане на наказания на магистрати за дисциплинарни нарушения за забавени мотиви на дела извън разумния срок.

Поводът за заседанието е „общественият интерес след наложеното дисциплинарно наказание „освобождаване от длъжност“ на съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова“.

Висшият съдебен съвет уволни в четвъртък дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова заради забавени мотиви към дела. Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година.

Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на делата, а конкретният повод - забавено с четири години и осем месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела.

По жалба на съдия Мирослава Тодорова бе образувано дело за уронване на престижа срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Причината са две последователни интервюта на Цветанов, в които той обвини Тодорова в „обвързаност“ с организираната престъпност, защото забавила мотивите към 8-годишната присъда на Васил Маникатов.

Според съдия Тодорова вътрешният министър е разгласил неверни и позорящи обстоятелства както за съдийската й работа, така и за нея като председател на Съюза на съдиите. Делото беше отложено от Районния съд в Пловдив за септември.

#проф. Лазар Груев #Мирослава Тодорова #съдия #уволнение #Висшия съдебен съвет #ВСС #заседание #Диана Ковачева #министър на правосъдието на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници