Ден преди доклада на ЕК Цветанов прави 3-годишна равносметка за МВР

Ден преди доклада на ЕК Цветанов прави 3-годишна равносметка за МВР
Темата на презентацията на Цветан Цветанов е „МВР 2009–2012 г. – равносметката“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ден преди официалното представяне на мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в секторите правосъдие и вътрешна сигурност вътрешният министър Цветан Цветанов ще представи отчет за работата на Министерството на вътрешните работи (МВР) за последните три години.

Домакин на събитието ще е заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов, а докладът ще бъде представен на депутатите от парламентарната комисия по вътрешна сигурност.

Темата на презентацията на Цветан Цветанов е „МВР 2009–2012 г. - равносметката“.

Там ще са и останалите членове от политическото и професионалното ръководство на МВР.

Според чернова на мониторинговия доклад, публикувана от вестник „Труд“, организираната престъпност си остава фундаментално предизвикателство за България, констатира ЕК, позовавайки се на данни от Европол, според които български престъпни групировки, специализирани основно в трафик на хора и измами с банкови карти, действат в 15 членки на ЕС. И това ги прави едни от най-мащабните в Европа.

„Тези групировки упражняват значително влияние върху българската икономика – годишният оборот на 12-те най-влиятелни криминални структури е 1,8 млрд. евро. Това ограничава конкуренцията и чуждите инвестиции и осигурява платформа за влияние върху политическите процеси и държавните институции“, отчита ЕК в черновата на 5-годишния доклад.

Единствената похвала от Брюксел е за множеството полицейски операции след идването на власт на ГЕРБ.

ЕК констатира обаче, че многото арести не са довели до много дела. Все пак организираната престъпност „бе здраво разклатена, ограничиха се проституцията, трафикът на хора и фалшификациите“.

Утрояването на полицейските разследвания до 6000 през 2011 г. не води до убедителни резултати, а разкриваемостта на поръчковите убийства е слаба, констатира още ЕК.

Като конкретен пример, че нещата в България не работят, ЕК сочи бягството на Братя Галеви точно преди да бъдат вкарани в затвора.

#ЕК #мониторингов доклад #Цветан Цветанов #МВР #организирана престъпност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници