Тодорова поиска съдът да спре изпълнението на уволнението й

Тодорова поиска съдът да спре изпълнението на уволнението й
Ако ВАС, който трябва да се произнесе незабавно по искането й – до няколко дни, отхвърли молбата на Мирослава Тодорова, десетки дела ще трябва да започнат отначало. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е подала искане до Върховния административен съд (ВАС) изпълнението на решението за дисциплинарното й уволнение да бъде спряно до окончателното произнасяне на съда по казуса.

Тя е получила уведомлението от Висшия съдебен съвет (ВСС) за освобождаването си сутринта във вторник, предаде „Дневник“.

Мотивът на Мирослава Тодорова е, че така тя ще може да продължи работата си по делата, по които заседава.

Тя е един от най-натоварените съдии в Софийски градски съд, като за миналата година е разгледала над 300 дела.

Ако ВАС, който трябва да се произнесе незабавно по искането й – до няколко дни, отхвърли молбата й, десетки дела ще трябва да започнат отначало.

Сред процесите са и наблюдаваните от Брюксел „Софийски имоти“, и делото за наркоразпространение срещу Антон Савов – Мамата, за който се твърди, че е от групата на Златомир Иванов – Баретата.

В жалбата си до ВАС Мирослава Тодорова посочва, че за периода 18-27 юли има насрочени пет съдебни заседания по първоинстанционни дела, на които вече е даден ход на съдебното следствие.

„Към момента имам неприключени първоинстанционни дела от общ характер с общо 20 подсъдими... По тях са проведени над 40 заседания, като протоколите за всяко едно от заседанията са между 3 и 92 страници. Към момента по делата са разпитани общо над 90 свидетели и над 40 вещи лица, като остава да бъдат разпитани още около 10 свидетели и 6 вещи лица“, аргументира се Мирослава Тодорова.

Съгласно чл. 258, ал. 1 НПК делата се разглеждат от един и същи състав на съда от започване до завършването на съдебното заседание, а когато някой член от състава на съда не може да продължи участието си и се налага да бъде заменен, съдебното заседание започва отначало, посочва още Мирослава Тодорова.

Според нея ако решението за дисциплинарното й освобождаване бъде изпълнено предварително, ще се стигне до обременяването на други съдебни състави с нейните дела.

Освен това е и свързано с голям разход на време от страна на държавните органи и гражданите и разходване на финансови средства от бюджета на съдебната власт.

„Интересите на правосъдието надхвърлят всеки личен интерес и са правно защитени, поради което и per argumetum a fortiori считам, че са налице основанията за спиране на изпълнението на решението“, пише още председателят на Съюза на съдиите.

#Златомир Иванов – Баретата #дело „Софийски имоти“ #дисциплинарно уволнение #ВАС #Върховен административен съд #ВСС #Мирослава Тодорова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници