Цветанов: Позицията ми за съдия Тодорова е гражданска

Цветанов: Позицията ми за съдия Тодорова е гражданска
След като обяви, че в трите години на управлението на ГЕРБ са били проведени всички залегнали в предизборната кампания реформи, Цветанов отказа да коментира критиките от черновата на мониторинговия доклад.
A A+ A++ A

Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че позицията му по скандала с уволнената от Висшия съдебен съвет (ВСС) съдия Мирослава Тодорова е гражданска, защото той се вслушва в жертвите на престъпността.

Той поддържа тезата, че забавяйки дела, Мирослава Тодорова е облагодетелствала организираната престъпност и заслужава дисциплинарното си уволнение.

Вътрешният министър подчерта, че няма противоречия с президента Росен Плевнелиев, предаде „Дневник“.

В понеделник между двамата се разви задочен медиен спор. В петък в „Панорама“ по БНТ държавният глава изрази притеснение от необоснованото решение на ВСС за Мирослава Тодорова, която по думите му е професионалист с гражданска позиция.

Цветан Цветанов обясни, че Росен Плевнелиев вероятно не е наясно със случая, защото не било възможно президентът на една демократична страна да подкрепя съдии, които бавят дела.

Росен Плевнелиев обаче отговори, че е добре запознат с уволнението на председателя на Съюза на сидиите, и отново застана зад тезата си, че решението на ВСС е необосновано.

„Нямам желание да влизам в спорове. Президентът има своята компетентност и всеки има възможност да дава своето мнение. Аз давам оценката си на фактите, а те са – 57 забавени дела. За първи път в историята на съдебната система имаме съдия, който има две дела с изтекла давност и липса на правораздаване. Когато се срещне президентът с жертвите на престъпността, а не само да гледаме живота от хубавата среда. Ежедневно министърът на вътрешните работи се сблъсква с очакване тези престъпления да бъдат разкрити по-бързо“, добави Цветан Цветанов.

Той представи в парламента презентацията „МВР 2009–2012 г. – равносметката“ ден преди официалното публикуване на 5-годишния обзорен мониторингов доклад на ЕК в областта на правосъдието и вътрешния ред.

След като обяви, че в трите години на управлението на ГЕРБ са били проведени всички залегнали в предизборната кампания реформи, той отказа да коментира критиките от черновата на мониторинговия доклад.

„Има и добри моменти. В една държава, когато 20 години е липсвала воля за борба с организираната престъпност, резултатите не могат да дойдат за една-две-три години. За първи път има ясна политическа воля“, заяви Цветан Цветанов.

#ГЕРБ #„МВР 2009–2012 г. – равносметката“ #Росен Плевнелиев #ВСС #Мирослава Тодорова #ЕК #мониторингов доклад #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници