БСП иска властта да изтегли промени в Закона за обществените поръчки, свързани с оградата

БСП иска властта да изтегли промени в Закона за обществените поръчки, свързани с оградата
A A+ A++ A

От БСП настояват управляващото мнозинство да изтегли предложените промени в закона за обществените поръчки. Това обяви в кулоарите на парламента лидера на левицата Корнелия Нинова. Тя мотивира критиката си към промените в закона с опасността от нови условия за корупция, особено в обществените поръчки за строителството и ремонта на оградата по границата ни с Турция.
 
Социалистите виждат в предложените промени в закона за обществените поръчки по-лесен начин да се прилагат корупционни схеми, а акцент в порочните практики ще бъде оградата по границата ни с Турция. Това обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова
 
„Вчера получихме отговор от специализираната прокуратура на наше питане докъде стигна разследването за строителството на оградата. От този отговор разбираме, че специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство. Фактът, че това го е направила тя, че то е образувано за допускане на престъпление от висши длъжностни лица. Защото тази прокуратура се занимава с този кръг лица. Второ, докладът на ДАНС не може да ни бъде предоставен, тъй като е част от доказателствения материал, но в правната комисия главният прокурор цитира, че в този доклад има констатации за завишаване на цените и за неупражнен контрол при строителството. Това са два състава на две престъпления. Всичко, което сме казало дотук за оградата, това, което беше част и от вота на недоверие за корупция към днешна дата се потвърждава. Краде ли правителството на Бойко Борисов от строителството на оградата? От това писмо очевидно - да! Очакваме прокуратурата да свърши разследването докрай обективно и бързо и длъжностните лица за тази далавера на оградата да си понесат отговорността“, каза Нинова.
 
„Има и още нещо по-тревожно - в деня, в който прокуратурата съобщава, че е образувала досъдебно производство по този случай, ГЕРБ и Обединени патриоти внасят поправка в закона за обществените поръчки, с което искат ремонтите и поддръжката на оградата да бъдат освободени от общия режим на обществени поръчки и да се правят с пряко договаряне. За нас това означава, че искат да заметат следите от лошото строителство чрез ремонт и второ, чрез ремонтите и поддръжката да продължат да крадат от оградата“, допълни Нинова.
 
По-рано днес друго предложение на левицата за законодателна промяна беше прието в пленарната зала.

Проверката ще засегне парите за, които премиерът Бойко Борисов и министрите му разпределят към министерства, агенции и общини, но без да са заложени в държавния бюджет за съответната година. Сметната палата ще провери всички раздадени пари за периода 10 май 2017 - 31 януари 2018 г. Одитът трябва да е готов най-късно до 1 юни 2018 г., решиха депутатите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници