Николай Василев: Ако не се вземат мерки, след 100 години България изчезва

Николай Василев: Ако не се вземат мерки, след 100 години България изчезва
A A+ A++ A

Последните данни на Националния статистически институт (НСИ) сочат, че населението в България продължава да застарява и намалява.

Към 31 декември 2023 г. населението на страната ни е 6 445 481 души, което е 2229 души по-малко от предходната година. 24% от българите са над 65-годишна възраст.

Темата коментира в предаването „Тази сутрин“ на bTV икономистът Николай Василев.

„Само за да спрем да намаляваме, трябва броят на ражданията на година да бъде над 100 000 за година и то ако изключим емиграция“, обяви Василев.

По думите му през последните 35 г. страната ни върви стремглаво надолу по отношение на демографията – за този период ражданията са намалели от 120 000 годишно на малко над 50 000.

По думите му всички, които са управлявали през последните години, са заровили глава в пясъка на принципа „нищо не може да се направи“. Василев смята, че ако продължаваме така след 100 г. ще изчезнем като нация.

Икономистът има и конкретни предложения, които би трябвало да доведат до по-висока раждаемост в България. Основните три от тях са: по 25 000 лв. за всяко новородено дете, незабавно изграждане на детски градини в София и в другите градове, в които липсват места, и детски добавки от 160 лв. за всяко дете в страната.

Василев има идеи и откъде да дойдат тези близо 1 млрд. лв. годишно – от съкращаване на раздутата държавна администрация и отдаване на концесия на големите инфраструктурни проекти.

Поредните предсрочни парламентарни избори той коментира така: „На мен последни три годни години ме се сливат в един общ хаос и на едно нищоправене. За мен няма разлика между първото и второто редовно правителство и всички служебни за този период. Това са години без реформи, без идеи, ще ги запомня с хаос, скандали и безобразно харчене на пари от бюджета“.

#Николай Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?