Цветанов: България трябва да бъде солидарна с Великобритания и развитите демократични общества

Цветанов: България трябва да бъде солидарна с Великобритания и развитите демократични общества
A A+ A++ A

България трябва да бъде солидарна с Великобритания и развитите демократични общества, заяви в кулоарите на Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. 
ГЕРБ, смята той, като евроатлантическа партия действително трябва да вземе решение, което се основава на геополитиката в момента. 

Цветанов прогнозира, че след срещата днес между премиера Бойко Борисов и посланика ни в Москва Бойко Коцев ще бъде оповестено и какви ще са ходовете на България.

Зам.-председателят на ГЕРБ, в коментар на журналистически въпрос, подчерта, че солидарност на думи не е достатъчна, трябва да има действия, но те са изцяло прерогатив на изпълнителната власт. Той отбеляза, че Борисов е изключително отговорен политик.

Неслучайно казах, че това е от компетентността на изпълнителната власт и, ако президентът Радев прочете чл.105 от Конституцията, ще си даде отговор и няма да е необходимо да задава тези въпроси, каза Цветан Цветанов в отговор на въпрос за думите на президента Румен Радев, че кабинетът не е съгласувал с него решението си да извика Коцев за консултации в София. Т.е., добави Цветанов, решението трябва да бъде взето от изпълнителната власт.

Депутатът не намира драма в различната позиция на "Атака" и опцията да напусне управлението, ако руски дипломати бъдат експулсирани от България, и увери, че разговаря с патриотите и получава подкрепата на една част от тях по този конкретен казус. Скоро очаквал да се събере и коалиционният съвет.

Не мога да се сърдя на Волен Сидеров, защото това е декларирано през всички тези години, през които той участва в политиката, но това, което е важно да се знае е, че всяка една от партиите може да изразява своето мнение. Цветанов обясни, че днешната ситуация е нямало как да бъде предвидена при подписването на коалиционното споразумение, но страните в него са си оставили възможността всяка една от партиите да изразява своята позиция. 

Какво знаем за случая до този момент:

* Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март.

* Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.

* Скрипал се установява в град Солсбъри, Великобритания.

* Съпругата на Скрипал, по-големият му брат и синът му починаха през последните 2 години. Според семейството част от тях са умрели при мистериозни обстоятелства.

* Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те години.

* „Новичок” е силно токсично нервнопаралитично вещество. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. „Новичок” предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

* Великобритания настоява Москва да даде обяснения по случая. И предупреждава, че ако това не се случи, ще вземе ответни мерки.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници