Забраниха туризма в Чернобил

A A+ A++ A

Киевският административен съд забрани плановете за организирани туристически обиколки в забранената зона на авариралата ядрена централа в Чернобил.

Решението на съда обявява за незаконна наредбата на Министерство на извънредните ситуации на Украйна, с която се разрешават посещенията в зоната на туристи, придружени от водач, предаде БГНЕС.

Посетителите трябваше да внесат 10 дни предварително молба, за да им се разреши влизане в зоната.

Освен това, те щяха подписва декларация за освобождаване от отговорност на администрацията.

Според плановете за туризъм в Чернобил бременните и кърмачките нямаше да имат достъп до услугата, а всички останали престоят в зоната не можеше да надвишава 6 часа.

Там щяха да са забранени пушенето, пиенето на алкохол, напускане на обозначеното трасе, паленето на огън и, естествено, взимането на сувенири, дори на камъни или растения.

Еколозите и ликвидаторите /участвали в ограничаването на аварията/ са против туризма в град Чернобил, мястото на ядрената катастрофа от 1987 г., с аргумента, че радиоактивността е все още висока.

Според експерти обаче 6-часовият престой в зоната отговаря на облъчване при рентгенова снимка.

Очакваше се по време на финалите на европейското първенство по футбол през 2012 година десетки хиляди да посетят зоната срещу заплащане.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници