Център за близкоизточни изследвания: Целта на атентата в Бургас не беше България

Център за близкоизточни изследвания: Целта на атентата в Бургас не беше България
Необходима е и една балансираща политика – да не бъде въвлечена България в близкоизточните конфликти, да спазваме тази политика, която сме имали допреди 2 години, без да влизаме в самия конфликт, препоръча д-р Мохд Абуаси. Снимка: Бургасинфо
A A+ A++ A

България не беше целта на атентата, при който беше взривен автобус с израелски туристи на летището в Бургас, коментира директорът на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси.

„България досега не беше мишена за тероризъм и страната не беше толкова подготвена за това. Няма значение кой стои зад атентата, но според мен целта на атентата не беше България. Ако беше България, щеше да има повече жертви и да е на друго място“, предположи д-р Мохд Абуаси пред БНР.

По думите му единственият начин да се победи тероризмът е да се запази начинът на живот в България.

„Необходима е и една балансираща политика – да не бъде въвлечена България в близкоизточните конфликти, да спазваме тази политика, която сме имали допреди 2 години, без да влизаме в самия конфликт“, препоръча д-р Мохд Абуаси.

„В последните две години България взе такава позиция, която не е в съответствие с досегашната политика на България – неутралитет към Близкия изток и невземане на страна. Много пъти България взе страната на Израел, което не беше добре дошло за Близкия изток. Второто – това военно сътрудничество между Израел и България, което беше много засилено, няма как да не въвлича България в близкоизточните проблеми“, категоричен е директорът на Центъра за близкоизточни изследвания.

По думите му нито Иран, нито „Хизбула“, нито „Хамас“ стоят зад този атентат.

„Това не е част от тяхната политика досега – да извършват атентати извън страната“, обясни д-р Мохд Абуаси.

#терористична атака #летище #атентат #израелски туристи #„Хамас“ #„Хизбула“ #Иран #Израел #България #Мохд Абуаси #Център за близкоизточни изследвания #Трагедия в Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници