„Любопитство" ще търси живот на Марс

„Любопитство" ще търси живот на Марс
Марсоходът "Любопитство". Снимка: Ройтерс
A A+ A++ A

Американската космическа агенция НАСА ще изстреля в събота към Марс най-мощната автоматична сонда, построена досега, която ще търси признаци на живот, ако такъв е съществувал някога на червената планета.

Марсовата научна лаборатория /МНЛ/, наречена още "Кюриозити" /любопитство/ се захранва от ядрен реактор, предават АФП и БГНЕС.

Стойността й е 2.5 милиарда долара. За да проучва скалните породи за следи от живот, сондата е снабдена с роботизирана ръка, устройство за изследване на терена, коплект от 10 научни инструмента – две цветни видеокамери, лазер за раздробяване на скали и комплект за анализ на състава им.

Ако кацне на Марс по график, след 9 месеца Кюриозити ще изпраща съобщения за находките и ще донесе скални проби обратно на Земята.

Сондата е част от дългосрочния план на НАСА за пилотиран полет до Марс или един от спътниците му през 30-те години на 20 век.

Ракетата-носител "Атлас-5" с подвижната космическа лаборатория ще бъде изстреляна от Кейп Канаверал, щата Флорида. "Прозорецът" за полета се отваря в 17 часа и 2 минути българско време и ще е с продължителност 1 час и 43 минути, предава АП.

По изчисленията на американското космическо ведомство "Кюриозити" трябва да кацне на Марс през август 2012 година. В продължение на една марсианска година /687 земни дни/, подвижната лаборатория ще изследва кратера "Гейл".

Според американските учени именно на това място съществува най-голяма вероятност да бъдат открити следи от живот на ниво микроорганизми.

"Това е машината-мечта на всеки учен, който изследва Марс", каза Ашвин Васавада, заместник-научен ръководител на проекта в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена. "Този марсоход е не само най-съвършеният технически от всички, които сме изпращали до друга планета, той е и с най-големи възможности за научни изследвания."

Животът на "Кюриозити" започва през 2004 г. с официално име Марсианска научна лаборатория. Тогава е проектиран роувърът, който на големина е колкото спортен автомобил. Той е пет пъти по-тежък от предшествениците си "Спирит" и "Опортюнити" и почти два пъти по-дълъг.

Височината му е 2,8 м. "Кюриозити" е наследил от тях много елементи - шестте колела със самостоятелно задвижване, системата за окачване, камерите, монтирани на мачта, които да помагат на екипа да избира маршрута и обектите за изследване. Това, което го отличава, е безпрецедентната точност, с която ще анализира скали и грунт, с 10-те си научни прибора.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници