Германският оръжеен износ за Турция не спира

Германският оръжеен износ за Турция не спира
A A+ A++ A

Въпреки обявените от Берлин ограничения за доставки на оръжия на Турция, износът им изглежда все още в е ход. Още през 2009 г. федералното правителство на Германия е дало съгласието си за производството на подводници за турския флот. По данни на водещото издание "Der Spiegel" предстои компанията ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) да доставки шест подводници на Анкара, които са построени съвместно с турска компания, информира Агенция "Фокус". 

Тази информация се съдържа в отговор, даден на запитване от страна на парламентарната фракция на партията „Левица“.

Съгласно разпространените данни, разрешението на Берлин от 2009 г. е за за производство на подводници от клас 214. През 2011 г. правителството на ФРГ е приело експортни гаранции в размер на почти 2,5 милиарда евро. В периода 2015-2017 г. е пристъпено към строителството на подводниците, което не е спряно дори и при масовите арести в Турция, последвали месеците след неуспешния опит за държавен преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган.

„Изнесените от Германия подводници, които се сглобяват в Турция, са почти перфектни нападателни оръжия за турската политика на агресия в Средиземно море", обясни Севим Дагделен, заместник-председател на „Левица“.

Освен това не бива да се пренебрегва „значителният трансфер на технологии в Турция", категорична е Дагделен.

Само преди няколко месеца стана известно, че и в началото на текущата година федералното правителство е одобрило износ на оръжие в Турция. По данни на изданието, в периода между 31 юли 2017 г. и 15 януари 2018 г. Берлин е разрешил експорт на военно оборудване за Анкара на стойност близо 14 милиона евро. Износът на въоръжение в Турция предизвиква разгорещен дебат, след като в медиите се появиха кадри, от които стана ясно, че германските танкове „Леопард“ се използват в турската операция „Маслинова клонка“ срещу кюрдите в района на сирийския град Африн. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници