„Галъп”: Българите имат доверие в ЕС

„Галъп”: Българите имат доверие в ЕС
A A+ A++ A

Българите са подчертано проевропейски настроени и доверието в Европейския съюз се възстанови в обичайните си нива, след като през 2016 г. изглеждаше застрашено. Благосклонно настроените към тоталитарни идеологии у нас са решително малцинство. Това са изводите от националнопредставително изследване на „Галъп интернешънъл“ по повод 9 май – дата, в която се чества ЕС. Данните са от последното издание на ежемесечното проучване, проведено между 13 и 22 април сред 817 души по метода „лице в лице“. Основната част от ежемесечните изследвания са познати като „Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“. Независими са от външно финансиране.

Доверието в ЕС се върна трайно на обичайно високите си нива

В последната година и половина доверието в обобщения образ на Европейския съюз възстанови позиции. Така, в първите месеци на 2018 г., около и над 60% от българите споделят доверие в институциите в Брюксел. Недоверие изразяват 31 на сто от анкетираните.

Преди две години имаше няколко причини за загуба на доверие, свързани с продължаващите ефекти на т.нар бежанска вълна, както и някои свързани кризи в устоите на ЕС. Такава например беше референдумът, с който Великобритания реши да напусне Общността.

Влияние вероятно оказва и по-общото противоборство между Запада и Русия. Въпреки всичко обаче, и през 2016 г. ЕС остана със силно положителен рейтинг. А през 2017 г. доверието в ЕС укрепна – вероятно и във връзка с победата у нас на политически сили, считани за ориентирани в по-голяма степен към Запада.

През 2017 г. пък в няколко ключови за Европа избори надделяха опциите „за“ Европа и това подобри картината на общественото мнение. Допълнително влияние оказва и европейското председателство, което допълнително насочва вниманието ни към европейските дела.

Тоталитарните идеологии и практики – отречени, но колко?

„Галъп интернешънъл“ задава два провокативни въпроса, за да провери степента, до която тоталитарните идеологии и практики са възприемани. Въпросите са най-общи и целят единствено да покажат генералните нагласи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници