Сепаратистът Ким Тора е новият лидер на Каталуния

Сепаратистът Ким Тора е новият лидер на Каталуния
A A+ A++ A

Предложеният от Карлес Пучдемон Ким Тора беше избран за лидер на Каталуния.

Той беше избран от втория път. При гласуването на в събота Тора не успя да събере необходимите му гласове. Тогава той отново получи подкрепата на 66 депутати - с два по-малко от необходимото, но при второто гласуване му беше достатъчно обикновено мнозинство. 

В речта си пред парламента Ким Тора каза, че Пучдемон всъщност е легитимният лидер на Каталуня и че той е само временно на поста.

Той обеща да продължи да се бори за независима държава и допълни, че смята да предаде властта на Пучдемон чрез Съвета на републиката, който все още не съществува, но се предвижда да бъде създаден.

 

Очаква се той да е нещо като паралелен каталунски парламент, ако централната власт в Мадрид се опита да попречи на реализирането на решенията на редовния парламент в Барселона.

Избирането на Тора слага край на прякото управление на испанското правителство на Каталуния, след като регионалният парламент обяви независимостта ѝ през октомври. 

На регионалните избори през декември сепаратистките партии запазиха мнозинството си, което обаче е крехко. Първоначално беше направен опит за лидер да бъде избран отново Карлес Пучдемон, както и двама сепаратисти, намиращи се в затвора в очакване на процесите срещу тях. 

Мадрид обаче блокира тези опити. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници