Руският посланик: Не съм казвал, че Асад ще се оттегли!

Руският посланик: Не съм казвал, че Асад ще се оттегли!
Протестиращи срещу режима на президента Башар Асад носят плакат с изрисувана негова карикатура. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският посланик във Франция Александър Орлов заяви, че не е говорил в интервюто си пред Радио Франс ентернасионал за готовността на сирийския президент Башар ал Асад да се оттегли от властта, предае РИА „Новости".

По-рано в интервю за радиостанцията руският дипломат каза, че Асад е посочил представител, който да води преговорите със сирийската опозиция и е „съгласен да предаде властта, но по цивилизован начин".

На въпрос на водещия, дали смята, че Асад е обречен, Орлов отговори положително.

Сирийското министерство на информацията нарече коментара на посланика „абсолютно неотговарящ на действителността".

„Ако президентът Асад е приел заключителното комюнике, което предвижда преход, това означава, че той вътрешно може би е приел възможността да се оттегли, ако такива са резултатите от преговорите. Абсолютно неправилно е да се твърди, че руски посланик е заявил, че сирийският президент е готов да се оттегли", заяви Орлов в интервю за BFM TV.

Той посочи, че именно в това се състои и основната разлика между Русия и нейните западни партньори в Съвета за сигурност на ООН, които „настояват за оттегляне на Асад преди започването на преговорите".

„Не мисля, че наближава края на режима. Решението трябва да се вземе от сирийския народ. Аз не съм този, който трябва да каже дали режимът си отива. Макар самият аз да не смятам така", каза Орлов, цитиран от РИА „Новости" и БГНЕС.

Руското външно министерство заяви, че интервюто на руския посланик в Париж е интерпретирано неправилно, а думите му за президента Асад са извадени от контекста.

#Александър Орлов #посланик #Франция #Русия #Сирия #Башар Асад #президент #ООН #Париж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници