Очаквания от историческата среща между Тръмп и Ким Чен-ун на 12 юни

Очаквания от историческата среща между Тръмп и Ким Чен-ун на 12 юни
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да обсъди със севернокорейския лидер Ким Чен-ун на планираната им на 12 юни среща в Сингапур въпроса за американското военно присъствие в Южна Корея. Това заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, цитиран от Асошиейтед прес.
 
Шефът на Пентагона даде да се разбере, че този въпрос изобщо няма да бъде поставен за обсъждане. Той е отделен и различен от този за севернокорейската ядрена програма, която ще бъде предмет на разговорите между Тръмп и Ким, отбеляза той в реч на международната конференция за сигурността Диалог "Шангри Ла" в Сингапур.
 
В същото време Матис предположи, че ако дипломацията проработи със Северна Корея, то тогава числеността на американското военно присъствие в Южна Корея и други подобни теми може да излязат на дневен ред. Те обаче ще бъдат обсъдени само между САЩ и Южна Корея, уточни той.
 
Шефът на Пентагона отбеляза, че "надеждите на света са в разговорите" между Тръмп и Ким. САЩ са за дипломатическо уреждане на ситуацията на Корейския полуостров и не разглеждат възможността за военно решение, обяви Матис, цитиран от ТАСС. В същото време той подчерта, че "Съединените щати имат за цел пълна и подлежаща на проверка денуклеаризация на Корейския полуостров".
 
Вчера, след като прие в Белия дом във Вашингтон втория човек в режима в Пхенян, Ким Йон-чхол, Тръмп обяви, че ще се срещне с Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур. Той изрази оптимизъм, че Съединените щати и Северна Корея ще установят отношения, като обеща да не налага нови санкции на изолираната комунистическа страна по време на този процес

Миналия месец Тръмп обяви, че ще се срещне с Ким на 12 юни в Сингапур. След това обаче той отмени срещата, преди отново да даде вчера съгласието си за нейното провеждане. 

Междувременно Южна Корея приветства решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се срещне на 12 юни със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, за да обсъдят ядрената програма на Северна Корея, предаде Асошиейтед прес.
 
Сеул очаква "историческата среща в Сингапур с вълнение, но и с търпение", каза говорител на южнокорейското президентство.
 
Южнокорейският президент Мун Дже-ин, който се срещна два пъти с Ким през последните седмици, лобираше усърдно за среща между президента на САЩ и севернокорейския лидер, отбелязва АП.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници