В полза на българските превозвачи ли е пакетът „Мобилност”

В полза на българските превозвачи ли е пакетът „Мобилност”
A A+ A++ A

Победа за българските превозвачи. Поне засега. Европейският парламент в Брюксел гласува текстовете от т. нар. „Закона Макрон”, който изкара камионите по улиците на България и Белгия. Това, което одобриха евродепутатите е в полза за нашите фирми. Родните превозвачи заплашиха дори с референдум за излизане от ЕС, ако пакетът "Мобилност" не бъде променен.

Процедурата за приемане на пакета „Мобилност” започна в полза на българските превозвачи. Дебатът и гласуването на транспортната комисия в Европарламента вчера приключи с приемане на всички предложения за промени, внесени от българските евродепутати.

Решенията на транспортната комисия, които касаят българските превозвачи: те ще могат да пренощуват в кабината на камиона, а няма да са длъжни да спят в хотели; ще могат да избират къде и кога да почиват и да взимат месечната си почивка, но преди това ще трябва да уведомят работодателите си, които от своя страна трябва да заплатят социални осигуровки в размер, приет в страната, на чиято територия се намират. Процедурата засега е само в начална фаза. Предстои тя да мине през още няколко етапа.

„Изпълнена е първата точка, която беше изключително важна. Вчера беше гласувана т.нар. Директива за командироване на работници в чужбина. Това е много важна стъпка. Оттук нататък предстои още много работа. Важно е да се отбележи, че нито за минута не сме спрели да отстояваме позицията на бранша на българските превозвачи”, заяви в студиото на „Здравей, България” зам.-министърът на транспорта Ангел Попов.

Относно изказването на вицепримиера Красимир Каракачанов, че страната ни трябва да заеме по-твърда позиция относно проблемите на транспортния бранш, Ангел Попов коментира с думите: „Трябва да има дипломация, без обаче да отстъпваме от нашите национални интереси”. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници