ДСБ иска да се ограничат мандатите на премиера

ДСБ иска да се ограничат мандатите на премиера
A A+ A++ A

Промяна в конституцията, която да ограничи до два мандатите за министър-председател на страната, предложи председателят на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“ Атанас Атанасов по бТВ. 

Политическата практика у нас показва, че позицията на министър-председателя дава най-големи възможности за злоупотреба с власт. Накратко защото - той/тя има правомощието да харчи общите ни пари /бюджета/ и да назначава държавната администрация. За това премиерът подлежи на постоянен парламентарен контрол, но ... достатъчно ли е това?, написа на страницата си във фейсбук Атанасов. Според него "Конкретната ситуация днес показва, че парламентът /а и останалите институции/ може да бъде обезличен и доведен до тотално послушание и на практика демократичното устройство на държавата да е само фасада, а в действителност зад нея да функционира прикрит авторитарен режим! 
Една от мерките за ограничаване на тази опасност е ограничаването на времето, през което едно лице може да заема длъжността глава на изпълнителната власт. Например в САЩ избраният президент може да е на този пост два мандата по четири години! И българският президент може да заема тази пост само два мандата. НО у нас президентът не е глава на изпълнителната власт и няма правомощия по отношение на парите и държавния персонал.

Ето защо това е едно от нещата, което трябва да поправим в конституцията и чрез ограничаване във времето на мандата на премиера да понижим злоупотребата с власт на най-високия етаж!

И то без да променяме формата на държавно управление - парламентарна република, обяснява Атанасов. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници