Темата за корупцията е изтласкана от външната политика, смята президентът

Темата за корупцията е изтласкана от външната политика, смята президентът
A A+ A++ A

Корупцията се разраства като раково образувание, ако бъде оставена без обществено внимание. Това посочи президентът Румен Радев на международна конференция, на която се представя опитът на различни европейски държави в борбата с корупцията, съобщава БНР.

Радев подчерта, че за България европейската интеграция означава европейски модели и стандарти в борбата с корупцията. За корупция в България се говори много, а се прави малко, смята президентът, според когото има нужда от насочване на общественото внимание върху проблема:

Защото това внимание е изтласкано извън пределите на България, почти изцяло в полето на външната политика - Западни Балкани, европейско председателство, Русия… А всички знаем, че за корупцията няма почивен ден. Оставена без обществено внимание, тя се разраства като раково образувание.

Корупцията овладява основни лостове на държавното управление в законодателната, изпълнителната и съдебната власт и ги подчинява на частни интереси, каза още Радев и допълни:

Специално за България обаче, корупцията има и друго специфично негативно влияние, защото тя се превръща все повече в основна спирачка за реализация на стратегически за България цели. Това е развитието на съвременна, конкурентоспособна икономика и пълноценна интеграция в европейските структури.

Пътят към пълноценна интеграция в Европейския съюз минава през промяна в отношението към корупцията във всички нива на държавната администрация. "Ако искаме да сме пълноценни и интегрирани в Европа, трябва да надскочим нашата ограда на доморасли методи за развитие и активно прилагане на антикорупционни мерки", каза държавният глава

На конференцията ще бъдат сравнени антикорупционните модели в Европа, както и законодателствата, които определят взаимодействието между органите за борба с корупцията и прокуратурата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници