Бунтовници: Асад разположи химически оръжия по границата на Сирия

Бунтовници: Асад разположи химически оръжия по границата на Сирия
САЩ има намерение да постигне оттеглянето на президента на Сирия Башар Асад от властта, но ще направи това с помощта на санкции и допълнителна международна изолация. Снимка: algemeiner.com
A A+ A++ A

Правителството на Сирия е разположило химически оръжия по летищата край границите на страната, съобщиха бунтовници.

В понеделник представител на режима на Башар Асад предупреди, че може да използва оръжия за масово унищожение при външна атака.

„Ние, хората в командването на Свободната сирийска армия (ССА), знаем много добре местоположенията и позициите на тези оръжия“, обявиха бунтовниците в комюнике, цитирано от АФП и БГНЕС.

„Ние също знаем, че Башар Асад е разположил част от тези химически оръжия по летищата край границите“, допълниха от армията.

Американският държавен глава Барак Обама предупреди Сирия срещу прилагането на химически оръжия, пише германският в. „Вестдойче цайтунг“.

Барак Обама заяви в понеделник, че управляващите в Дамаск не трябва да допускат извършването на една „трагична грешка“ и да използват химическите си оръжия.

„Светът гледа. И ще подведе режима под отговорност“, заяви президентът.

С подобно изказване излезе и министерството на отбраната във Вашингтон. Дамаск „не бива и да си помисля да употреби оръжията си“, коментира говорителят на Пентагона Джордж Литъл.

САЩ не планират военна намеса в Сирия, защото според президента такива действия биха били неправилни, съобщи прессекретарят на Белия дом Джей Карни.

Карни отбеляза, че администрацията на САЩ има намерение да постигне оттеглянето на президента на Сирия Башар Асад от властта, но ще направи това с помощта на санкции и допълнителна международна изолация.

„Ние ще продължим тази работа заедно с други страни и ще оказваме невоенна помощ на сирийската опозиция“, уточни говорителят.

Говорителят на Държавния департамент Виктория Нуланд заяви, че САЩ планират да действат по-активно не чрез Съвета за сигурност на ООН, където Русия и Китай блокираха вече три резолюции за Сирия, а чрез други „дипломатически канали“.

#Сирия #Башар Асад #химически оръжия #САЩ #Дамаск #Барак Обама #Съвет за сигурност на ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници